Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Руска журналистка с отвращение за българите: Господи, за кого умряха нашите предци?
Автор: Екип Ruse24.bg 12:12 / 28.06.2021Коментари (14)696
©
Обширна статия публикува журналистката от руската Комсомолская правда Дария Асламова за България под заглавие "Как България се превърна в страна на професионални русофоби". 

Иво Инджев казва, че тя е острието на антибългарската кремълска пропаганда  от последните 8 години. Изстрелвана е няколко пъти тук с мисия да оплюва България и нейния евроатлантически избор.

Във въпросната статия има и интервю с българския историк Горан Благоев, което публикуваме без редакция, както и коментара на журналистката в наклонен шрифт.

"Мечтая да преименувам катедралата "Александър Невски“. Въпросът е да възстановим националното си достойнство. Този храм е израз на голяма политика." Това са думи на Благоев

- А какво ви попречи на Александър Невски? - питам го аз.

- Това е руски светец, когото никой не познаваше в България. Имаме свои светии - Кирил и Методий.

"Но не Кирил и Методий освободиха България“, отбелязвам. - Александър Невски е небесният покровител на руската армия и цар Александър Втори Освободител.

- Александър II е имперски култ! - възкликва г-н Благоев. - Цар Александър не освободи България!

Онемях.

- И кой според вас е дал заповедта на руската армия? Кой взе решение за войната?

- Освобождението на България е планът на Русия да получи контрол над проливите.

"Вашите предци мислеха по различен начин“, твърдя аз. - Цяла България събра пари за построяването на катедралата "Александър Невски“.

Благоев отхвърля пренебрежително:

- След освобождението на България всички бяха русофили. Те не знаеха какво ни направи Русия по време на връзката и след това. Но интелигентна България вече тогава разбираше имперските планове на Русия. Руският цар направи всичко, за да предотврати голяма православна държава на Балканите - нито Сърбия, нито България. И България не получи своите територии.

- Имахте ли ги? - питам иронично.

"Разбира се“, гордо казва моят събеседник. - Имахме Българската екзархия, територията на Българската православна църква в рамките на Османската империя.

- Е, тогава всички въпроси са за турците - ухилвам се аз. - Кандидатствайте с молба да ви върнем в Османската империя. Ердоган само ще се радва. В същото време катедралата може да бъде преименувана в джамията Ердоган.

- Не казвам, че с турците сме се чувствали добре. Но какво, ако нашите предци грешат? Мнозина в България мечтаят да преименуват катедралата. Дори отворихме страница във Facebook и вече 1266 души са се записали за подкрепа. Трябва по-активно да обясняваме нашата позиция на хората.

Гледам го и вече се присвивам от отвращение. Господи, за кого са умрели нашите предци ?! Но в България имаше героични хора, които вдигнаха въстание през 1876 г. срещу турците. Били са със секири и коси в ръце. Селянките изсушиха и начукаха люти чушки, за да ослепят турските войници. Потискането на въстанието беше ужасно: масовото изгаряне на жени и деца живи, стотици отрязани глави на деца, стомаси на бременни жени се разкъсаха, мъжете се набиха на кол и пържеха като шашлик. И плач се разнесе из цяла православна Русия! Как така?! Убиват братя, но ние мълчим ?! И така седя и слушам истории от техния потомък за злата "имперска Русия“, за "съветските окупатори“, чиито паметници трябва да бъдат съборени. 

"До септември 1944 г. България беше съюзник на нацистка Германия“, припомням. - Освободихме Ви от фашизма.

- Какъв друг фашизъм в България? - г-н Благоев се отмята. - Ние не пипахме нашите евреи.

- Но българите изпратиха 11 000 евреи на смърт в окупираните територии.

"Те бяха евреи на териториите, които нашите съюзници ни дадоха да администрираме.

- Ваши съюзници бяха нацистка Германия и нацистка Италия. Считате ли режима на Третото българско царство за престъпен?

- Не, не мисля така. Нямахме избор.

- Как не беше? - Възразявам. - Сталин предлага пакт за взаимопомощ на България през есента на 1940 г.

- Не искахме да изпадаме в прегръдките на Сталин.

- Значи сте предпочели прегръдката на Хитлер?

- Хитлер беше на нашите граници. И тогава това, което направи България, бяха българските проблеми. Това са нюанси.

- Наказателни операции в окупираните територии - това нюанси ли са?

"Това бяха нашите законни територии. И тогава: на война, както на война. Къде бяха цивилните там? Те бяха партизани. Нашите войски контролираха ситуацията.

Слушам тези чудовищни ​​изказвания и си мисля каква огромна грешка направи СССР. Грешката на щедростта и прошката по отношение на така наречените "братски" страни и "братски" балтийски републики. Не сме им представили законопроект за престъпления срещу човечеството. "Благодатта към падналите“ обикновено не се оценява от самите "паднали“. По съветско време децата им се възпитават в учебници, които разказват само за героични партизани и мощна антифашистка съпротива, която често е била много далеч от истината. Но е дошло времето за вторите Нюрнбергски процеси.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"стомаси на бременни жени се разкъсаха" - Тия рускини,кога ще се научат, че жената бременее в матката, а в стомаха отива храната.Или рускините бременеят и раждат със стомаха? Щото ако можеше да се бременее и ражда със стомаха, тогава проблема с раждането на мъжете би бил решен.
на 29.06.2021 г.
0
 
 
Московските ушанки нямат приятели - само роби или врагове.
0
 
 
За съжаление не са само руснаците.... А на практика приложените санкции по закона "Магнитски", наложени от нашите партньори, говорят доста красноречиво.
+2
 
 
А защо си убихте царя и изгорихте семейството му и целия му род ? На кого дадохме вяра и букви ? Да прогледнат ,слепите диваци. И къде бяха 5 века,че воюваха с турците постоянно ,а се сетиха да ни освобождават чак след 500г. Когато помагаш на родителя си,сметка ли търсиш или чакаш признателност ? Когато ние станахме съюзник на Хитлер,те вече бяха в пакт с него и си поделиха Полша. Ортаците се сбиха после! Такива гнусни шлюхи трябва да им се забрани да стъпват в България. Русофоби ставаме заради подобни мърши и русофилските им суки тук.
+2
 
 
Отвращение. Това е точната дума, плюс присмехулно и комплексарско пренебрежение. Точно така гледат в Русия на българите, а разни фили си фантазират за братска любов. За "журналистката" чак да ти стане неудобно. Не познава собствената си история, тръгнала на други акъл да дава. Даже не знае, че когато България влиза в Пакта, Германия и СССР са в един отбор и си делят всичко по същото време.
+2
 
 
Мамина златна.Ами наистина Русия иска проливите и Истанбул.Настина СССР и Хитлер заедно нападат Полша и правят съвместен военен парад след подялбата и.Какво невярно има.
+2
 
 
Другарко, СССР и НРБ ги няма отдавна, така че глупостите може да си ги говорите в Азия колкото си искате! В Русия нямате толкова паметници от царско време, колкото има се поддържат в България! Сами си избихте царете и царските офицери, а сега търсите сметка от нас за загинали офицери и войници! Жал ви е, че България не ви е вече васал и това все повече ви личи!
+1
 
 
По принцип, Русия не започва войната заради черните ни очи, а за да контролира проливите! И нека госпожата се поинтересува, дали "освобождението" на България е било безкористно и колко в злато е изплатено на руския император! И точно как ни освободиха от фашизма, като България е не е изпратила нито един войник на фронта срещу Русия и срещу кого воюваха тук, за да ни освободят?Да не забравяме, че българската армия в състава на 3-ти украински фронт участват в освобождението на Югославия и Унгария? Колкото до евреите, България е спасила намиращите в границите и, което е вероятна причина за смъртта/убийството/ на Цар Борис.
на 28.06.2021 г.
+2
 
 
Руската сволоч се самонатрапва навсякъде. Никой ги не иска, ама се тъпчат. Айде у лево, тьотке.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: