Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
С близо 57% е поевтинял природният газ в България за година
Автор: Екип Ruse24.bg 20:17 / 01.01.2024Коментари (0)686
©
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди днес цена на природния газ от 77,60 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Година по-рано - на 1 януари 2023 г., КЕВР прие цената на природния газ да бъде 179,33 лв./MWh. Това означава, че този период цената на синьото гориво се e понижила с 56,73 процента.

Ето как се променяше цената на природния газ у нас, продаван от "Булгаргаз", през 2023 година:

На 1 януари КЕВР утвърди цена на природния газ от 179,33/MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Тогава от регулатора обясниха, че в ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" (IGB) на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Към онзи момент тези количества покриват около 27 процента от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво. След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г., "Булгаргаз" е сключил за януари три договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона. Дружеството е сключило и договор за доставка на природен газ на вход на българската газопреносна мрежа. В ценовия микс за месеца общественият доставчик e включил и количества природен газ от подземното газохранилище (ПГХ) "Чирен", допълниха от КЕВР.

На 1 февруари КЕВР утвърди цена на природния газ за февруари в размер на 124,34 за MWh. Тя беше с 31 на сто по-ниска от тази за януари. От регулатора обясниха, че основен фактор за това е намалението на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища. Снижаването на борсовите котировки тогава даде възможност общественият доставчик виртуално да нагнети в хранилището в Чирен природен газ на значително по-ниски цени. Това оптимизира ценовите равнища на съхраняваните количества. В резултат бе намалена цената на синьото гориво от Чирен, което е ценообразуващ елемент в общия микс, и бе постигнато снижаване на крайната цена за февруари.

На 1 март регулаторът утвърди цена на природния газ за март от 106,74 лева за MWh. Тя бе с над 14 процента по-ниска от цената за февруари. От КЕВР се обосноваха, че основен фактор е намалението на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища. Поради намаленото прогнозно потребление на природен газ за март, "Булгаргаз" е включил в ценовия микс по-малки количества от добив от хранилището в Чирен, в сравнение с предварително планираните. Намалена бе цената на синьото гориво от Чирен, което е ценообразуващ елемент в общия микс, и е постигнато снижаване на крайната цена за март. В ценовия микс за месеца общественият доставчик бе включил и количества природен газ от добив от ПГХ "Чирен".

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за април от 98,16 лв. за мегаватчас. Тя бе с 8 процента по-ниска от тази за март. Основен фактор тогава беше устойчивата тенденция за намаление борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища. 

На 1 май КЕВР утвърди цена на природния газ от 77,55 лв./MWh. Тя бе с 21 процента по-ниска от априлската. Основен фактор за това бе устойчивата тенденция за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари и по-ниското потребление, обясниха от регулатора.

Комисията утвърди цена на природния газ за юни от 65,82 лева за мегаватчас. Тази цена бе с 15,20 процента по-ниска от тази за май. В ценовия микс за юни е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 70,3 на сто от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво. 

На 1 юли КЕВР утвърди цена на природния газ за юли от 60,58 лева за MWh. Тя бе с 8 процента по-ниска от юнската. По време на откритото заседание по темата, което се проведе на 28 юни, председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че това показва полезността на договора, който България има с Азербайджан. "Това служи буквално като котва за цената, тъй като тя не зависи от ТТФ (TTF - газовия хъб в Нидерландия - бел. ред.)", заяви тогава Иван Иванов.

През август цената на природния газ стана 59,67 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Тя бе с 1,4 процента по-ниска цена спрямо тази от юли. От КЕВР установиха, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от два различни източника за доставка. В ценовия микс за август е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" (IGB - Ай Джи Би), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 74,66 процента от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

През септември обаче КЕВР утвърди с около 6 процента по-скъп природен газ спрямо август. Тогава цената стана 63,35 лева за мегаватчас. От регулатора изтъкнаха, че по-високата цена се дължи на сериозното повишение на борсовия индекс "TTF - месец напред", чиято стойност за септември бе с 19 на сто по-висок от този за август.

През октомври цената се понижи с 4,6 процента в сравнение с предходния месец. На 1 октомври КЕВР утвърди цена от 60,41/MWh. Регулаторът установи тогава, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. В ценовия микс за октомври е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриваха 47,72 на сто от потреблението за месеца и имаха ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво. 

КЕВР утвърди цена на природния газ за ноември от 82,12 лв. за мегаватчас - с близо 36 на сто по-висока от октомврийската. Към онзи момент общото прогнозно количество за вътрешния пазар бе осигурено от четири различни източника за доставка. В ценовия микс за ноември бе включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" (IGB) от Азербайджан. Тези количества покриваха 35,64 на сто от потреблението за месеца и имаха ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво. От КЕВР допълниха, че "Булгаргаз" бе сключил за ноември три договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. 

Природният газ обаче поскъпна с 6,5 процента през декември. Тогава Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за декември от 87,50 лв./MWh (мегаватчас), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от четири различни източника за доставка. В ценовия микс за декември е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 31,76 процента от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво. "Булгаргаз" бе подписал за декември два договора за доставка на втечнен природен газ, предаде NOVA.

Още по темата: общо новини по темата: 93
27.04.2024 »
26.04.2024 »
25.04.2024 »
24.04.2024 »
23.04.2024 »
19.04.2024 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: