Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
"С вяра в доброто - подари надежда" плете играчки в помощ на деца
Автор: Георги Иванов 19:02 / 25.12.2023Коментари (0)669
© Фокус
"С вяра в доброто – подари надежда“ е благотворителна инициатива, базирана на концепцията да се плетат дрешки и играчки за деца, а средствата да отиват за подпомагане на болни дечица. Това каза за празничното издание на "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“ Анелия Бугерова.

Най-желани от децата са приказните герои, но по коледните базари най-търсените артикули са Дядо Коледа, еленчетата, снежните човеци и всичко, което е свързано със света на приказните герои. Инициативата е целогодишна, не само коледна, поясни Бугерова.

Организацията съществува от 2015 г. Създател е Марияна Гелева, която през групи за плетене във Фейсбук основава инициативата. Първият предмет, изплетен от "С вяра в доброто – подари надежда“ с благотвопителна цел, е едно одеалце. "За целта се събраха жени от цяла България и всяка създаде част от одеалото, след което отделните фрагменти се съединиха в едно произведение на изкуството“, разказа Бугерова . "Това подпомогна лечението на детенце“.

Идеята еволюира в плетене на играчки, защото те са по-лесни за създаване и организация на материали. "Първо плетях одеала, отнема около месец и половина за задършване на такъв проект, когато упражняваш и друга професия.“, каза още Бугерова

Купуването на прежда е най-трудната част от плетенето на играчките – "изработихме си стандарт да плетем само с висококачествена прежда от гледна точка на факта, че крайният ползвател на играчките са деца и трябва да пазим здравето им. Цените варират от 25 до 35 лв на килограм за наистина качествен материал“, поясни Анелия Бугерова.

Инициативата, публикувана на platformata.bg, е за набиране на средства за консумативи за жените от групата за плетене. "Повечето участнички в инициативата са жени в пенсионна възраст и нямат възможност да купуват материали. Нашето верую е, че подсигурявайки материалите за работа, ние помагаме на всеки желаещ да ни подкрепи“, даде още подробности по темата Анелия Бугерова.

Затворената работна група "Плетем за българските деца“ е с над 4700 членове към момента. "Плетат само жени, но мъжете ни ни помагат с логистиката например. Те ни подкрепят при подреждането и изпращането на играчките до получателите, така че мъжката част силно стои зад усилията ни“, допълни Бугерова .

Всички каузи, които подкрепяме чрез плетенето, намираме чрез контактване от странана нуждаещите се. "Верифицираме всяка кауза, преди да застанем зад нея. Това става, като съблюдаваме 3 основни неща. Важно е кампанията да има публична страница в социалните мрежи, дарителска сметка и отчетност на набраните средства. Медицинската документация също е ключова“, заяви Бугерова.

Имало е срещи на жените, които плетат, със семействата, на които са помогнали. "Спомням си кампанията за Ники от Пловдив. Трябваше да бъде подменена инвалидната му количка. Това, което му предоставиха по здравната каса, беше неизползваемо. Ние в групата се организирахме и в рамките на месец успяхме да договорим със завода производител в Германия вариант за количката, която бе съобразено с нуждите на Ники. Тогава момичетата от Пловдив имаха допир

със семейството и това беше много, много емоционален момент – да видиш радостта в очите на онзи, на когото си помогнал“, разказа Бугерова.

$Тази година най-удовлетвораващ за нас беше резултатът от коледните базари, които проведохме в търговския център на "Искърско шосе“ – там за 2 дни резултатът бе 7030 лв. Само в рамките на първия ден събрахме 5100 лв от продажба на играчки“,обясниха от инициативата.

"Моя първи досег с групата беше през 2018 г. Занимавам се с управление на лични финанси и за мен бе важно да видя каква е себестойността на една играчка, за да не я продавам под материалите и труда на благотворителните базари. Първият ми опит беше Мечо Пух, който беше катастрофален. Това ме амбицира, желанието ми се превърна в хоби и сега посвещавам на плетенето част от свободното си време. Да видим щастието в детските очи е безценно“, свидетелства още Анелия Бугерова.

Още по темата: общо новини по темата: 311
23.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
12.01.2024 »
08.01.2024 »
07.01.2024 »
предишна страница [ 1/52 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: