Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
СИНПИ организира Международна конференция на тема "Балканите – за мир, сигурност, сътрудничество и партньорство"
Автор: Екип Ruse24.bg 15:21 / 21.09.2023Коментари (0)336
Международна конференция на тема "Балканите – за мир, сигурност, сътрудничество и партньорство" събра учени и специалисти от Балканите. 

Конференцията се проведе в столицата и е организирана от Стратегическият институт за национални политики и идеи (СИНПИ), Форум за балкански транспорт и инфраструктура (ФБТИ) и Националната асоциация за международни отношения (НАМО). "Фокус" е официален медиен партньор на събитието. В него участват представители на граждански и бизнес организации, както и на научните среди от балканските държави.

Форумът е под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев и беше открит от вицепрезидента г-жа Илияна Йотова.

"Смятахме, че темите на днешната конференция – мир, сигурност, сътрудничество и партньорство са даденост на съвременния свят. Днес, за съжаление тези понятия се свързват с мечти и надежди. Имаме криза с политическата стабилност, непрестанно противопоставяне и омраза. 2023 година светът не е онова прекрасно място за живот, което си представяха нашите родители". Това каза вицепрезидентът във встъпителната си реч. 

"Изневерихме на най-важното послание на Европа след Втората световна война."

Според Илияна Йотова човечеството е изгубило своя усет за изслушване на опонента, конструктивен диалог и дискусия. Вицепрезидентът заяви, че тази конференция е крачка в правилната посока. На форума присъстват представители на Черна гора, Словения, Турция, Гърция, Сърбия, Турция, Румъния и Северна Македония. "На Балканите никога не е било лесно", категорична беше Йотова и добави, че регионът често е в хватката на геополитически интереси. 

"Възможно ли е гарантирането на локален мир? Повечето конфликти започват на локална почва. В хода на днешната конференция ще разберем, че последното столетие тук на Балканите са се водили над 10 войни. Повече от половината предизвикани от нас самите, а не наложени отвън. Виждаме как локални формирования стават активни съюзи и играчи на международната сцена". Това каза в словото си Калоян Паргов, председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ). 

"Ние, балканските държави имаме икономическа, културна и историческа свързаност, която създава противоречия, но и усещане за общност. Имаме сходен начин на мислене и традиции, изправени пред едни и същи заплахи. Налице са много общи интереси – в икономиката, инфраструктурата, транспорта и енергетиката", категоричен бе председателят на СИНПИ.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: