Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
СЗО в България: Предстоят трудни дни
Автор: Екип Ruse24.bg 17:22 / 15.11.2020Коментари (0)870
©
"Както виждате напоследък ставаме свидетели на експоненциално увеличение на броя на положителните случаи в европейския регион. Пандемията от COVID-19 повлия на живота на много хора при това във всичките му форми. Вирусът засегна икономиката, образователната система. Към настоящия момент над милион души в световен мащаб починаха от коронавируса, а общият брой на заразените надхвърля 50 милиона. За съжаление ни предстоят трудни дни, докато тази пандемия бъде овладяна. Още от началото на пандемията Световната здравна организация предостави на обществото голямо количество обоснована научна информация. В същото време обаче станахме свидетели на така наречената "инфодемия" – хората бяха объркани". Това коментира в ексклузивно интервю за NOVA д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България.

ЗА БИТКАТА СЪС ЗАРАЗАТА

"Бих препоръчал на всеки българин да разчита на информация само от надеждни източници – държавни източници, информация от здравното министерство, данни на Световната здравна организация или друга научно обоснована информация. Достатъчно е да се информират веднъж дневно, защото освен за физическото, трябва да се грижим добре и за психическото си здраве. Да, това е трудна ситуация, но ако работим заедно и сме единни ще я преодолеем с по-малко негативни последици", казва специалистът.

ЗА НЕДОВЕРИЕТО И ФАКТИТЕ

- В последно време тук, в България, наблюдаваме значително покачване в броя на зразените от вируса, наскоро отбелязахме и рекорден брой починали за денонощие – как ще коментирате това?

- Това наистина е много злочеста ситуация. Не става дума просто за числа. Става дума за нечии бащи, майки, братя, сестри, синове и дъщери. Всяка смърт се превръща в трагедия за поне едно семейство. Ставаме свидетели и на ситуации, при които броят на починалите за ден достига трицифрено число, което е много тъжно. В същото време искам да изразя най-искрените си благодарности към лекарите, които спасяват стотици животи всеки ден, осигурявайки кислород на пациентите, провеждайки правилното лечение, защото ако хората, които имат нужда от това лечение не разполагаха с него броят на смъртните случаи би бил доста по-висок.

- Тоест смятате, че лекарите са новите герои в настоящата ситуация?

- Абсолютно. Те вършат много работа. Някои от тях дори умират, докато защитават другите. Това е трудна ситуация, в която ние трябва да реагираме навреме, трябва да подкрепяме лекарите чрез нашето ежедневно поведение, трябва да спазваме онова, което те ни препоръчват.

- И въпреки тези антирекорди все още има хора, които не вярват в съществуването на вируса – защо?

- Ние живеем в ерата на интернет и социалните медии. Хората търсят онлайн различни неща. Много от информацията, която откриват не е базирана на науката, което може да е подвеждащо. Точно заради това, още от началото СЗО работи с високотехнологични компании от рода на Гугъл и Фейсбук, за да сме сигурни, че до обществото достига обоснована и надеждна информация. Имаме нужда да поработим повече върху това хората да бъдат по-ангажирани и да им обясняваме това, което се случва по възможно най-лесен начин – какви са начините да се заразиш с вируса, как можем да се предпазим и така нататък. Трябва да създадем ангажирано общество.

"Фактите говорят, че страните, които са се справили най-добре с пандемията имат пълна ангажираност на обществото, както и пълната му подкрепа на базата на препоръките, разписани от правителствата", казва още Сила.

- За кои държави става дума?

- Някои богати държави като Южна Корея, Нова Зеландия. Можем да дадем пример и с някои средно богати държави, както и с по-бедни такива като Камбоджа, Монголия. Те се справиха много добре със задачата да спасят човешки животи и едновременно с това да сведат до минимум негативните аспекти на пандемията. В Южна Корея никога не е имало пълно затваряне, но те проведоха засилено тестване на населението и изолираха тези, които дадоха положителни проби, карантинираха контактните им лица и точно заради това успяха да запазят ситуацията под контрол.

ЗА МЕРКИТЕ И ХОРАТА

"Както знаете, в България още от началото на пандемията, правителството се опитва да води балансирана политика – да запази живота на хората, но и да запази работата в повечето сектори, като по този начин запазва и икономиката си. Фактите ни показват, че тази пандемия причини много психични разстройства и донесе много стрес на хората. Точно заради това СЗО не препоръчва пълното затваряне, поне докато всички останали мерки не бъдат изчерпани, защото подобна мярка носи огромни последствия за всички останали измерения на живота ни", казва Сила.

"Ако ни кажат, че трябва да носим маски – те трябва да се носят както трябва. Ако ни кажат, че дистанцията между хората трябва да се запази – това трябва да бъде прилагано ежедневно. Ако се каже, че хората не бива да се събират на големи групи – това трябва да се спази. Ако се каже, че миенето на ръце е важно за превенцията срещу вируса – това трябва да бъде изпълнено. Искам да спомена и за учениците – не искаме да съзадем едно изгубено поколение заради пандемият от COVID-19.  Ако децата останат извън училище за по-дълъг период, това ще повлияе на живота им, на психиката им и на още много аспекти от ежедневието им", добавя той.

ЗА МАСКИТЕ И ТЕСТОВЕТЕ

"Тестването е само едно от измеренията на ситуацията. Другото е това, че хората трябва да се грижат за себе си –всеки трябва да си зададе въпроса: "Необходимо ли е за мен да отида на кафене или ресторант, за да се видя с хора?" Защото за онези, които имат хронични заболявания или други рискови състояния това може да е разликата между живота и смъртта", казва Сила.

"Когато ваксината стане достъпна се надяваме, че тя ще може да окаже контрол. Преди обаче да имаме ваксината – има други мерки, които всички могат да изпълняват. Правителството трябва да тества повече хора, трябва да следи контактните лица и да ги карантинира и да ги изолира, за да може да се подсили цялата система и да може да отговори ефективно на ситуацията", добавя той.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: