Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Сачева: Обсъждаме промяна и удължаване на мярката 60/40
Автор: Екип Ruse24.bg 13:01 / 12.05.2020Коментари (0)1056
©
Над 172 000 работни места ще бъдат запазени по мярката 60/40, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред БНТ. "Всеки ден заявленията за получаване на помощи от тази мярка нарастват с около хиляда от работодатели, а това касае поне 7-8 хиляди работници ежедневно". За момента е ясно, че мярката реално запазва работни места, каза министърът.

Според Сачева държавата отдавна е предложила мярката 60/0 чрез обезщетенията за безработица, но разликата е, че работодателят в тази ситуация няма как да запази своя работник или служител, защото той ще напусне. "Не е справедливо държавата да поема 60 процента от заплатата на работника, а работодателят хем да държи работника, хем нищо да не му дава", допълни министърът.

Последните плащания по мярката ще бъдат направени на 30 юли съгласно и предложенията, които сме направили – крайният срок за кандидатстване по нея е 30 юни. Все още не сме изплатили всичко, което се дължи за април, май, и т.н., затова нека изчакаме с изчисленията. В момента МТСП обсъжда мярката да продължи да действа и след 30 юни, но на този етап все още е рано да се каже за които сектори и в какви отношения. За момента на кризата мярката е полезна и задържа нивата на безработицата, смята още Сачева.

Държавата сме всички ние – и работодателите, и работниците, и всички ние – трябва да мислим и за приходите в държавата, а що се отнася до доходите на работниците – принципът е този да се запазват доходите и покупателната способност на хората. Мярката ще претърпи промени и процентът на работодателя може да бъде намален.

По отношение на обезщетенията за безработни има какво да се промени и направи, в момента се анализират различни възможности, допълни Сачева.

"Не бих казала, че завърналите се от чужбина, които са се регистрирали за получаване на обезщетения, са проблем за държавата – те са около 2500 души. Ако са работили законово в чуждата държава и са имали трудов договор, те могат да получават обезщетения от държавата, в която са работили. Голяма част от тях са се върнали у нас само за периода на кризата и очакват да се върнат в държавите, в които са работили. Към момента не са проблем за бюджета на Фонд "Безработица", допълни Сачева.

И потвърди, че има сериозни сигнали – макар и малко на брой – за злоупотреби по мярката 60/40. "В момента те се проверяват. Сигналите за злоупотреби са единични и са за това, че не са изплатени възнагражденията им в пълен размер. Открихме и малък брой хора, които са пътували с декларации за работа през КПП-тата, а пък имат регистрации като безработни или изобщо нямат трудов договор".

Днес в Народното събрание ще се гледа предложението още 30 дни неплатен отпуск да се считат за трудов стаж и да се плаща. В България има 220 хиляди деца в предучилищна възраст, и още около 600 хиляди в учебна възраст – от тях ако мярката за допълнителен отпуск трябва да е в полза на около 300 хиляди деца, това са над 250 милиона лева от бюджета, така че това е сериозно перо и трябва да се направят необходимите разчети и преценки какво да се направи, уточни Сачева.

Опитваме се да бъдем максимално гъвкави и да отговаряме на условията, които всеки ден се предприемат – що се отнася до хората с увреждания, пенсионерите и други уязвими групи, там мерките работят и те няма да бъдат поставяни под въпрос. Що се отнася за работещите хора, които имат нужда от подкрепа – например по мярката за 375 лв. има около 3000 души, които ще се възползват от нея. Но тя ще продължи и следващия месец. Икономически активните хора не търсят помощ, а работа – надявам се през лятото да можем да предложим повече занимания за децата – детски кътове, занимания на открито, защото родителите вече са ползвали отпуската си и трябва да бъдат подпомогнати в грижите за деца до 14-годишна възраст, каза още министърът.

В момента намалява броят на хората, които ежедневно се регистрират в Бюрата по труда, като средно около 3000 души на ден подават документи за обезщетение. Конкретно след кризата с коронавируса се регистрират по около 1300 души на ден. Кадри се търсят в здравеопазването, социални услуги, в производството на храни и напитки, кол-центроле, в селското стопанство, в туризма, в логистиката.

Почти 28 хиляди теста трябва да бъдат направени на хора и персонал в домовете за възрастни и хора с увреждания, като за момента има 89 души заразени, 5 починала, а 39 от заразените са служители. Към момента концентрация на заразата има само във Видин.

Индексирането на пенсиите няма да бъде отлагано, то е планирано за първи юли и пенсиите ще скочат с 6.7% тогава, напомни Сачева.

Още по темата: общо новини по темата: 11880
07.05.2024 »
22.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Предаване "Цветовете на Пловдив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: