Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Само 13% от жените у нас заемат водещи позиции
Автор: Екип Ruse24.bg 13:34 / 24.07.2015Коментари (2)592
©
"Процентът на жените, които заемат водещи позиции у нас, е два пъти по-висок, отколкото средния за страните от ЕС (7%) и въпреки това, той е доста нисък - едва 13%. Затова всички ние - и общество, и институции трябва да насочим усилията си към осигуряване на предпоставки той да продължи да се увеличава. 

Пълноценното участие на жените и в бизнеса, и в политиката, и на трудовия пазар е белег за развитието на модерното общество".

Това отбеляза министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на официалното откриване на международната конференция, посветена на равните права на жените при заемане на лидерски позиции, организирана съвместно от американската асоциация Women's Campaing International и Съвета на жените в бизнеса в България.

Според министър Калфин, сред основните трудности, които работещите жени у нас срещат в ежедневието си, е липсата на време. 

"В тази връзка ние разработихме промени в Кодекса на труда, които позволяват гъвкаво работно време. Работим и по въвеждане на ваучери за помощ в дома и за отглеждане на деца - отново тази мярка е насочена към спестяване на времето на работещите жени", отбеляза още той.

Като втори проблем, с който се сблъскват работещите жени у нас, министърът посочи съществуващата разлика в заплащането между жени и мъже за еднакви позиции. 

"За една и съща работа жените получават средно 13.5% по-ниско заплащане от мъжете.

Разликата у нас отново е по-малка от средноевропейската, която е 16 %, но това не трябва да ни успокоява, а да ни стимулира всички, като общество, да работим за преодоляването й", каза министърът.

Калфин подчерта, че промените в пенсионната система, които министерството на труда и социалната политика предложи и предстоят да бъдат окончателно гласувани от Народното събрание следващата седмица, ще осигурят преодоляване на неравенството и по-голяма справедливост за работещите жени.

На откриването на събитието участие взе и генералният директор на ЮНЕСКО - Ирина Бокова, както и основателят на американската организация Women's Campaing International и бивш конгресмен от Пенсилвания (САЩ) - Марджъри Марголис.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.07.2015 г.
-1
 
 
Вместо това - да се замислим, защо на запад процентът е само 7%. И то състоящ се предимно от мъжкарани, грозофилии. Истината е , че там мъжете могат да издържат семейство/жена. Тук , това не е много сигурно. Няма жена, която да иска тя да работи, а мъжът и да е на по-ниска позиция. Е - поне няма нормална здрава генетично жена, имам предвид. :)
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: