Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Самуил Николов: Целта ми е да подпомогна космическото изследване от България
Автор: Екип Ruse24.bg 20:46 / 26.06.2023Коментари (0)537
©
Личен архив
Целта ми е да подпомогна космическото изследване от България. Това каза в предаването "Животът на "Фокус“ на Радио "Фокус“ Самуил Николов - вторият българин, приет да учи в Embry-Riddle Aeronatical University.

"Според мен Космосът е едно невероятно предизвикателство. Необятната Вселена ни казва, че трябва да излезем извън нашата планета и да изследваме. Всяка една блещукаща звездичка е покана да се опитаме да стигнем до там и да видим какви са условията, а случайно можем да намерим и друга форма на живот", каза той.

Младата българска надежда сподели, че интересът му към космическите изследвания може да бъде открит още от ранна детска възраст. Той сподели, че когато е бил на 11 печели конкурс на NASA.

"Интересът към Космоса го имаше още на 11 години. Тогава кандидатствах в конкурс на NASA. Дори не знаех, че родителите ми са ме подали материала, който бях написал", сподели Николов.

Той каза, че неговите родители винаги са заставали пътно зад него във всяко едно начинание, с което се захващал.

Споделя още, че е трогнат от вълната от позитивна връзка и готовност на хората да го подпомогнат, за да може да сбъдне мечтата си. Остава оптимист, че в страната ни има хора, които са готови да помагат на онези, които имат талант. 

"Невероятно очарован съм от всички съобщения, които получих през последните седмици във всички платформи. Чувствам се много поласкан и имам надежда, че обществото подкрепя всеки един, който иска да се развива", каза още той.

Самуил Николов вярва, че България може отново да се превърне във водеща сила в космическата индустрия. Той черпи вдъхновение от стореното от българската аеронавтика преди близо 50 години, когато двама български космонавти са летели в открития Космос, а страната е била водеща сила в производството на храна за космическите изследвания.

"Целта ми е да се опитам да подпомогна развитието на космическото изследване от България. Тази идея е още преди да реша да следвам в чужбина. Мотивите ми за това са, че България е една много малка държава и не е много добре поставена икономически, но въпреки това сме сторили чудеса в сферата на космическите изследвания и науки – имали сме двама космонавти, които са летели, били сме водеща сила в производството на космическа храна. Много силно се надявам, че можем да създадем български екип, който да види България на картата", заяви той.

Той смята, че държавата трябва да промени своя възглед спрямо космическата индустрия и да започне да инвестира в осъвременяването на всичко онова, което някога е имала.

"Много е важно държавата да промени политиката си относно такъв тип начинания. Ние дори не членуваме в най-важния блок на Европейска космическа агенция. Държавата ни трябва да покаже, че има интерес към такъв тип организации. Трябва да се промени общественото и държавното отношение към тази сфера", категоричен бе Самуил Николов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: