Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Санитари пренасят пациенти в мушами, как се стигна до тук?
Автор: Екип Ruse24.bg 13:33 / 11.09.2020Коментари (0)808
© Нова ТВ
Болничен абсурд в Ямбол. Санитари пренасят болни хора в мушами. Скандалното видео събра стотици гневни коментари в социалните мрежи.

Преди време ви показахме подобен репортаж за Ямболската болница. Тогава пациенти изпадаха от колички, докато са превозвани от едно отделение в друго. Областната болница в Ямбол е единствената в страната от т.нар. павилионен тип - т.е. 17 отделни, стари и рушащи се сгради.

Видеото как санитари пренасят по стълби болен възрастен мъж в найлон е от Белодробното отделение на Ямболската областна болница. 68-годишният пациент от клипа е бил в кома и за съжаление не успява да се пребори за живота си. Абсурдното пренасяне с найлон възмутен заснема с телефон синът му Петър.

"Баща ми беше с диагноза карцином на белия дроб и беше в лошо състояние. Да видиш близък така и да го мъкнеш, за да му дадеш първа помощ, за да може да се съвземе е ужасно.  Аз се принудих да помогна на самите сестри и го качихме до четвъртия етаж с една мушама", разказва Петър Петков.

Сградата на белодробно отделение е строена преди повече от век. Заради стръмните и извити стъпала, пациентите не могат да бъдат пренасяни с носилка, обясниха от болничното ръководство. Сградата не позволявала и изграждане на асансьор.

"Проблемът е и за близки, и за пациенти. Проблемът е и за персонала, защото това изразходва изключително много кадрови ресурс", казва д-р Димитър Рунков, директор МБАЛ "Св. Пантелеймон".

Според специалиста това е проблем, който трябва да бъде решен. Без значение кой управлява и кой има желание да го прави.

"Моят проблем като ръководител е, че аз всеки ден подлагам санитарките на нечовешки усилия. И това мога да кажа, че рефлектитра и върху здравословното им състояние. Голяма част от тях излизат в болнични, заради дискови хернии. Абсолютна амортизация на персонала е това", добавя д-р Рунков.

Амортизиран е и старият сграден фонд. Болницата в Ямбол е единствената в страната от т. нар. "павилионен тип". Има 17 отделни сгради, строени от 1912 до 1980 г. Проблемите изобилстват, признава новият директор, поел лечебното заведение от юни тази година, цитиран от "Нова ТВ".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: