Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Сарафов отсече: Списък с имена на магистрати, посещавали частен клуб, не е постъпвал при мен
Автор: Алена Соколчева 12:46 / 13.02.2024Коментари (0)984
© Фокус
Списък с имена не е постъпвал при мен категорично. Нямам информация какво е извършено по разследването и не предполага да имам такава. Това заяви категорично и.д. Борислав Сарафов по време на изслушването си пред съдийската колегия на ВСС в отговор на въпрос на съдия Цветинка Пашкунова относно въпросния списък, който съпредседателят на "Демократична България" и депутат от ПП-ДБ Атанас Атанасов обяви, че има целия списък на лицата, които са имали карти и са ходили в този частен клуб.

Олга Керелска попита за списъка с имена, за който е научила от медиите, дали прокуратурата е изисквала списъка от депутата Атанас Атанасов, който публично заяви, че има такъв. "Не е ли редно прокуратурата да прояви по-голяма активност", добави тя. Според Сарафов обачима опасност такива списъци да бъдат манипулирани и магистрати да бъдат компрометирани. Това са правомощия на разследващия екип не влиза и във вашата компетентност, в моята", отсече Сарафов.

На въпрос на Вероника Имова каква е причината за изземването и претърсването на този клуб да не се състои веднага след убийството на Мартин Божанов, който е известен с дейността си с търговия на влияние в съдебната система Сарафов каза: "Категорично ритъмът на разследването е от компетентността на магистратите, които работят по делото и не трява да бъде докладвано тук, дори да знаех".

"Няма как да извадя от джоба си подобна информация, не съм подготвен за отговор, защото не знаех, че ще ми бъде зададен". Това каза Сарафов в отговор на съдия Дишева относно това, че от 2018 до 2022-а има над 150 разрешения за СРС по отношение на магистрати - данни, които са предоставени на ВСС от съдия Цариградска. 150 магистрати за период от четири години са  подслушвани, следени, твърде вероятно и в служебни помещения, допълни тя.

Дишева отправи въпрос към Сарафов дали смята, че трябва да бъде извършена проверка за подслушвани магистрати през последните няколко години. Тя попита дали се прави проверка на въпросния частен клуб за магистрати на Божанов. Сарафов уточни, че тази тема вероятно е обект на разследването в СГП. 

"Главния прокурор не провежда нито едно разследване. Единствено колегите, които застават с лицата си подписи и получават заплаха за живота си. Убеден съм в техния интегритет и професионализъм", посочи той.

Съдия Дишева видимо не бе удовлетворена от отговорите на Борислав Сарафов, който по думите й не даде нито един конкретен отговор на въпросите й. После попита защо проверката била ограничена само до Софийската районна прокуратура. Главния прокурор отговаряше по следния начин:

"Считам, че контролно-ревизионната дейност за изключително важна и може да работи много дисциплиниращо, тя ше бъде използвана и прилагана от мен, защото е инструмент който да действа и мотивиращо колегите да работят ефикасно. 

"Тя е много важна и я прилагам вече няколко месеца, такава ревизия наложих и на СГП, защото не е проверявана много дълго време. Тя е назначена на голям екип, защото сама по себе си СГП е най-голяма като обем от останалите прокуратури", обясни Сарафов. 

По думите му това е единственият възможен механизъм, който да вкара цялата институция в ред и порядък и прокуратурата да придобие облик, какъв обществото очаква. 

Според него, ако били отишли двама души, щели да проверяват цяла година. Сарафов обясни, че не обвързва ревизията с разследването, защото не знае каква информация има в досъдебното производство. Ако има нередности, докладът от ревизията щял да бъде изпратен на прокурорите, които работят по него. Щял да бъде изпратен и на прокурорския съвет и на пленума.

"В момента в СРП не съществуват никакви звена и никакви отдели. Закриването им е станало през октомври м.г. със заповед на административния ръководител Невена Зартова. Аз поисках нейната оставка и беше образувано дисциплинарно производство спрямо нея", каза още Сарафов в отговор на пореден въпрос от страна на съдия Дишева, която го попита дали е имало специализирано звено в СРП, използвано "като шпицкоманда по време на избора на Иван Гешев".

Според Дишев е нужна проверка и на заплашваните магистрати, но според Сарафов на този етап такава не е необходима.

Още по темата: общо новини по темата: 200
24.04.2024 »
19.04.2024 »
16.04.2024 »
16.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
предишна страница [ 1/34 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: