Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Сарафов с ексклузивен коментар: Проверяват конкретни магистрати и определени дела
Автор: Алена Соколчева 10:55 / 09.02.2024Коментари (0)468
© БНТ
Ще бъдат проверявани конкретни магистрати и определени дела. Това обяви на брифинг и.д. главен прокурор Борислав Сарафов след новината, че 21 прокурори от Върховната прокуратура влизат на проверка на дейността в Софийска районна прокуратура.   

Сарафов бе категоричен, че има критики към СГП и в съвещанията, които са провеждали многократно е искал от тях по-бърза, по-активна и по-динамична работа по делото. "За съжаление обвинението им към Мартин Божанов закъсня. За съжаление уличната справедливост е по-бърза и ни изпревари", посочи той.

"Започва ревизия, която ще прегледа цялостната работа на СРП", каза главният прокурор като припомни, че още със стъпването си в длъжност е поискал оставката на районния прокурор Невена Заркова. "Назначих ревизия на Софийската районна прокуратура и поисках от ВСС от образува дисциплинарно производство срещу нея. Междувременно продължиха да се генерират скандали и напрежение и се вижда, че именно тук е един от генезисите, където се руши постаментът на справедливостта", добави той.

Според него има стотици хиляди достойни магистрати, прокурори съдии и изследователи, но дори 15-20 дела да са изтъргувани в някой клуб или някъде другаде под влиянието на някой лобист, това означава, че има огромен проблем.

"Имената излизат във всеки един ден, но няма да кажа сега. Има въпроси, които трябва да бъдат отправени към МВР. Не е честно всички въпроси да са към мен", посочи той. 

"Ако има петно върху прокурорската тога, то ние трябва да имаме имунна система, за да го изчистим", категоричен бе той и отправи апел срещу политическата класа да не разгражда прокуратурата. 

В хода на ревизията очаква да излязат доказателства кое дело е иззето от един прокурор без мотиви и е възложено на друг прокурор от така наречения специализиран отдел.  "Ако едно дело се изземе от прокурор, който съвестно е работил и се даде на друг от шпицкомандата без аргументи, то ние ще проследим пътя и в крайна сметка аз съм дълбоко убеден, че престъпна дейност би могла да бъде документирана и, който е извършил закононарушение, който е продавал дела да отиде в съда", каза той. 

Сарафов подчерта, че в към момента специализирания съд и прокуратура ги няма. "Ние не можем да направим ревизия на специализирания съд и прокуратура. На мен самият ми е болка това, което направиха от там. Те се превърнаха в нещо, което беше срамно", добави той. 

Борислав Сарафов уточни, че не е ходил в частния съдебен клуб, който стана известен след случая с Нотариуса, но посочи, че изпитва възмущение, че възможно да се търгуват дела в такива клубове.

Още по темата: общо новини по темата: 201
16.05.2024 »
24.04.2024 »
19.04.2024 »
16.04.2024 »
16.04.2024 »
09.04.2024 »
предишна страница [ 1/34 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Катастрофи в България
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: