Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Сашо Пенов: Матурите, националното външно оценяване и учебните програми остават същите
Автор: Екип Ruse24.bg 10:18 / 15.09.2022Коментари (0)385
© БНТ
Желанието ни е тази учебна година да бъде присъствена, дано да имаме късмета и възможността това да се реализира. Това заяви в "Денят започва" служебният министър на образованието проф. д-р Сашо Пенов по повод старта на новата учебна година.

Смятам, че цялото общество иска да се направи всичко възможно, за да бъде трайно установено присъственото обучение. Ясно е голямото му значение и ролята му за образователната среда, каза той.

Дали са подсигурени доставките на газ за всички училища - министърът каза, че е направен анализ и е събрана информация кои училища с какво гориво се отопляват. Предстои по-нататъшен анализ на цялата система на училищната мрежа, за да се види, с оглед на цялото икономическо състояние, какви ще бъдат необходимите мерки.

Но е категоричен, че предварителното говорене е хипотетично и трябва да се стигне до реални ситуации, за да се прецени какви са възможностите за покриване на нуждите в рамките на закона със средства.

"При конкретни казуси в бъдеще, когато бъдат изработени бюджетите, ще се преценява какви конкретни мерки ще се предприемат в тази посока. Зависи от конкретната ситуация коя дейност ще бъде избрана. Надявам се, че ситуацията ще бъда такава, че няма да има нужда от неприсъствено обучение заради мерки, свързани със стойността на енергоносителите", каза министър Пенов.

Той увери, че в наводнените села в Карловско ще започне учебната година.

По отношение на мерките в училищата каза, че става въпрос за дейности, които са насочени по-скоро към превенция.

"Това да се спазва хигиена, да се отварят прозорците, да е спазва дистанция - не смятам, че са твърди мерки, които ще възпрепятстват учебния процес. Оповестените дейности са по-скоро насочени към това да избегнем случаите да се достигне до там дори да се затвори една паралелка", каза той.

Заяви обаче, че можем да извлечем доста ползи от обучението в електронна среда.

"В момента се разработват електронни системи, които подпомагат обучението. Трябва да се намери онзи баланс, в който водещ е присъственото обучение, а електронните форми на обучение да се използват за надграждане на знания, проверка на знания. Виждам бъдещето именно в съчетание на двете форми, за да може, хем да отговорим на съвременните условия, хем да развиваме социализацията на обучаването", каза той.

Министърът заяви още, че преди седмици в МОН е демонстрирана нова платформа "Дигитална раница", която дава безплатен достъп до учебни материали и в която учителите могат да представят различни уроци. Дава възможност за контрол върху знанията на учениците, а на родителите да проследяват знанията на децата си.

МОН заедно с МЗ са разработили и пилотен проект - телемедицина, която дава възможност от разстояние да се оцени състоянието на даден ученик или учител. Системата осъществява връзка между здравния кабинет и пунктовете в съответните болници, където има лекар, който според видяното и обясненото може да прецени какво е състоянието на ученика или учителя, който е пострадал. Това ще даде дава възможност за спокойствие в училища, където няма медицински персонал, каза министърът.

За срива в Националната електронна информационна система заяви, че става дума за претоварване, което може да стане във всички електронни среди. Като всяка система тя подлежи на надграждане и временните затруднения не бива да притесняват учители и родители, допълни Пенов.

За замразената процедура за конкурсите за директори заяви, че след произнасянето на ВАС, ще може отново съвместно със социалните партньори да се прецени съдържанието на наредбата и съответствието и със закона и едва тогава ще се премине към провеждане на конкурсите.

Служебният министър на образованието информира още, че в момента тече процедура за обсъждане на необходимите промени в учебното съдържание.

"В много начален етап сме, където се очакват мненията на заинтересованите страна, на специалистите, обнародване за консултации и след крайния резултат ще се прецени кои промени са целесъобразни. Що се отнася до формите на матурите и националното външно оценяване те остават същите, както и учебните програми", каза министърът.

Още по темата: общо новини по темата: 217
16.09.2023 »
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: