Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Селфи на красавица броди из Viber и руши семейства, съпруги в паника
Автор: Екип Ruse24.bg 10:44 / 29.08.2016Коментари (9)639
©
Съпруг снима малкия си син и своята жена на нейния рожден ден. Тя моли да ѝ прати снимката по Viber. Той натиска щастлив копчето за изпращане и след секунди гръмва невиждан в семейството скандал. Вместо момчето и майката се появява селфито на красива девойка с очила, потник, на фона на бял гардероб.

"Коя е тя?", пита напрегнато съпругата. "Не я познавам!", изумено отговаря съпругът и предава доброволно телефона си за щателен преглед.

Действително, смуглата красавица липсва сред галерията от снимки на мъжа. Той няма обяснение, което създава още по-сериозно подозрение. В главата на съпругата му плуват десетки причини за нелепата ситуация. Започват догадки - семейството празнува в ресторант край морето, в който има безплатен Wi-Fi и допускат, че нещо във връзката се е преплело, тъй като Viber позволява да се говори и изпращат снимки безплатно точно през това приложение. 

Съпругата се оглежда в препълнения ресторaнт и наблюдава изпитателно девойките. Открива една, която прилича на момичето със селфито, и започва да я изучава с укоризнен поглед. Прави справка с телефона, за да установи, че "жертвата" е друга.

Разпитът продължава почти цяла нощ. Няма признание и подозрението тлее до следващата вечер. Тогава съпругът решава да се изповяда за нелепата ситуация пред приятели, за да получи публична индулгенция за своята невинност. 

Всички се смеят невярващо и го молят да пробва да им изпрати злополучната семейна снимка пак през Viber. За части от секундата единият получател вижда съпругата и сина, после фотото изчезва и след това девойката с очилата се настанява и в неговата галерия трайно. 

Операцията по изчистване на семейния имидж продължава с разговор със служители на един от мобилните ни оператори. Оказва се, че вече три подобни сигнала се обсъждат в компанията и все още няма техническо обяснение за подобни злополучни шеги, които си прави Viber - над 280 милиона души по света ползват приложението. 

Морският ужас на семейството са изпитали най-малко още три двойки, които са настояли да получат официален отговор, за да решат дали да продължат връзката си. Иначе потребители в интернет предупреждават, че създаденото от израелско-американския бизнесмен Талмон Марко приложение всъщност шпионира потребителите.

През 2014 г. например няколко специалисти по онлайн сигурност хвърлиха бомба, че снимки, клипчета и географски координати, които си споделят стотиците клиенти, лесно могат да бъдат прехванати от лаптоп с инсталиран софтуер за анализ на интернет трафик.

Какво представлява това? Ако сте в мол и заведение, където има безплатен безжичен интернет и се свържете със системата, цялата ваша информация лесно може да бъде прехваната. Как обаче селфи броди из Viber, в мрежата няма ясно обяснение. 

Затова и "24 часа" моли девойката от злополучното селфи да се обади, за да проследим как техническо това се е случило. Това не е просто журналистическо любопитство, а искрено желание да спасим най-малко четири двойки от излишни подозрения. 

Тя е 100% невинна, но може да помогне за разплитане на мистерията. 

"Вайбър България": За първи път чуваме за такъв проблем 

Начинът, по който работи нашата система, е с отваряне на криптиран канал между двамата потребители, по който минава информацията. За първи път чуваме за такъв проблем, коментираха от "Вайбър-България". 

Оттам не допускат, че е възможно да се изпрати чужда снимка от телефона. Според експерти в телекомуникациите теоретично това е възможно, ако два апарата са били свързани помежду си например чрез bluetooth и така е изпратена информация от друг човек. Разбира се, остава и вероятността криптираният канал на "Вайбър" да е бил "разбит" от много умел хакер.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Какви глупости прочетох не е истина! Искам 3-те минути от живота си обратно.
0
 
 
По вероятно е неисвестното приложение с което е направена снимката да не извежда JPG формат на изображението а GIF(animated,no-replay) като първите няколко фрейма да са оригината желана снимка от потребителя, а останалите заменени с снимката на момичето по горе. Така в първите няколко секунди се вижда снимката на семейството а след това на момичето. Едва ли някой ще се хване с цел шега да дешифрова криптираната връзка още повече при условие че Viber е приложение с релация клиент/сървър, с прости думи това което Вие посредством приложението изпращате на някой ваш познат от вашият телефон се изпраща на сървър локализиран някъде си от компанията разработчик на Viber, той от своя страна изпраща изпратеното от Вас до вашият получател. Връзката между приложението на вашото мобилно устройство и сървъра е шифрована, а не връзката между вашият телефон и телефона на получателя, директна връзка между двете устойства няма, като връзката на вашият телефон с сървъра е шифрована то и връзката на получателя ви с сървъра които предава информацията също е шифрована. Ако някой целенасочено успее да дешифрова връзката на вашият телефон с сървъра, това не дешифрова връзката на получателя с сървъра което прави невъзможно получаването на каквото и да било освен ако вързката и на двата телефона не е компромитирана, а дори и да бъде то е изключително трудно да се предположи в една локална среда каквато е WiFi чрез която са свързани устойствата кое устойство на кого е(съпруга или съпругата). По всяка вероятност е използвано друго различно от това на Viber приложение за заснемането на снимката и предполагам че много минуси ще събера за този коментар, но тези от Вас които са в сферата на ИТ ако се замислят съм сигурен че ще се съгласят с мен.
+1
 
 
Аууу колко драми,колко сапунки.Човек ,като живее пред мониторчета и телефончета и драмите му са там :) Толкова изперкъл и кух народ,че доверието им е вече ,като приложение!
+4
 
 
На мен ми се случва същото, но извън Вайбър - лягам си до жената, събуждам се до мистериозна красавица. Моля помогнете.
+2
 
 
Толкова глупости не бях чел скоро... Ни лук ял, ни мирисал, а? А при изпращането на снимката, не ли останал телефона, от който е изпратена снимката, а?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: