Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Селските аптеки скоро ще могат да отпускат безплатни лекарства
Автор: Екип Ruse24.bg 08:54 / 23.09.2010Коментари (0)227
© Ruse24.bg
Селските аптеки и тези в малките градчета вече ще могат да отпускат безплатни лекарства и медикаменти с намаление по линия на Националната здравноосигурителна каса. Това предвижда проект за промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който подготвят в момента експерти от Министерството на здравеопазването.

Занапред на помощник-фармацевтите ще бъде дадено право не само да отпускат въпросните медикаменти, но и да продават лекарства, които сега се купуват само срещу рецепта. Сред тях са антибиотиците и всички видове болкоуспокояващи. Сега законът не им позволява да продават лекарства дори без рецепта, ако в помещението не присъства и магистър-фармацевт, независимо, че те самите са фармацевти, но с бакалавърска степен и са завършили факултетите по фармация.

Заради забраната аптеките в селата не се зареждат с безплатни лекарства по линия на здравната каса, нито пък търгуват антибиотици и медикаменти, за които е необходима рецепта от лекаря, тъй като в тях работят предимно помощник-фармацевти. Там се продават най-вече т.нар. ОТС продукти, за които не се изисква да са изписани от доктора. Сред тях са витамините, илачите срещу главоболие и прахчетата за настинки.

Близо 800 аптеки са закрити през последните две и половина години в провинцията, тъй като нямат право да работят с лекарства по линия на касата и да изпълняват лекарски рецепти, пресметна шефът на Асоциацията на собствениците на аптеки магистър-фармацевт Николай Костов.

В момента има криза с нощните аптеки. Тези, които все още се назовават така, на практика работят до 21 часа, защото няма достатъчно магистър-фармацевти в страната, съобщи още Костов.

Той прогнозира, че дефицитът ще се усети до една година не само в малките, но и в големите градове. Масово аптеките сега не отпускат безплатни и с намаление лекарства по линия на касата след 20 часа, тъй като нямат персонал, а оформянето на документацията само за една позиция лекарства отнема поне четвърт час. Изискване на Министерството на здравеопазването забранява в аптеките нощем да работят помощник-фармацевти. Лекарства могат да продават само магистър-фармацевти.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Искат закриването на въглищни централи у нас
Изграждане на Национална детска болница в София
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: