Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Семейство осъди общинска администрация по иск за причинени "болка и страдание"
Автор: Десислава Томева 13:00 / 27.02.2022Коментари (2)519
© Ruse24.bg
Семейство осъди Община Пловдив заради нелеп инцидент с необезопасена улична шахта. 

Случаят е от средата на 2018 година. 15-годишно момиче тръгва на концерт към Античния театър в Пловдив, придружавано от майка си. В пряка на бул. "Шести септември" кракът на девойката попада в дупка, оказва се необезопасена шахта. Майката изживява невъобразим ужас, защото бедрото на момичето е разкъсано, а раната кърви обилно.

Малко след инцидента семейството се свързва с адвокатска кантора. Подготовката за делото продължава близо 6 месеца, разказва пред Sofia24.bg адвокат Борислав Караколев. Шахтата се оказва собственост на Община Пловдив. Внасят иск за неимуществени вреди на стойност 20 хиляди лева. 

"Момичето не беше пострадало само физически, при нея имаше сериозни психически травми", разказва адвокат Караколев.

За това и искът е заведен за причиняване на "болка и страдание". Разкъсната рана на бедрото на момичето е около 30 сантиметра и единственият фактор за зарастването й е бил времето.

"Налагало се е да сменя превръзките на раната по няколко пъти на ден, а болката е била нетърпима. Психологически шок обаче е бил още по-продължителен и в последствие ще я съпътства може би до края на живота й", споделя Караколев.

Четири години след травмата момичето продължава да има грозен белег на крака.

"Детето е започнало да се облича по различен начин, започнало е да страни от своите съученици. Била е подложена на подигравки за това, че е накуцвала в началото. Всичките тези неща сме ги навели като твърдения и съответно успяхме и да ги докажем", обяснява адвокатът по делото.

Общината в Пловдив е осъдена на първа инстанция да заплати обещетение в размер на 20 хиляди лева на потърпевшата.  Днес момичето вече е пълнолетно, тя е на 19, но по думите на адвоката й не е забравила и миг от сполетялото я.

"Това обещетение напълно репарира не само това, което е преживяло не само детето, но и неговото семейство. Тук говорим за коктейл от чувства - имаш ярост, имаш неприязън, имаш чувството на безнаказаност, че нещо лошо се е случило на детето ти. Внезапно ти се променя живота за части от секундата, заради това, че стъпваш на земята", обосновава искането Караколев.

В момента тече 14-дневен срок, в който Община Пловдив има право да обжалва решението на Районния съд и битката да продължи на втора инстанция пред Окръжен съд - Пловдив. И семейството и адвокатите се надяват да не се стига до там.

"Очакваме всичко от Общината, тя много се съпротивляваше в делото. Имаше десетина заседания, слушахме пет експертизи, две от тях бяха оспорени. Имаше тройна психологическа експертиза. Три вещи лица са снемали данни от детето. Очаквам да бъде обжалвано решението, но имам надежди, че е възможно да осъзнаят в съответната институция, че тук говорим за връщане на равновесието".

Оказва се, че преди да бъде ремонтирана, въпросната шахта е "взела" и други жертви, пострадалите обаче не са потърсили възмездие.

Изхождайки от този частен случай логично се питаме - знаем ли си правата в подобни ситуации и защо хората рядко се обръщат към съда в търсенето на справедливост?

"Хората не си търсят правата. Спъват се, падат, стават, поизтупват се и забравят за инцидента", споделя наблюденията си Каролев и добавя: "Съветвам хората да са критични към здравето си". 

"Много от хората считат, че подобни дела са свързани с много документация, но когато си критичен към здравето си, ти тази документация започваш да я придобиваш косвено, без до го осъзнаваш", обяснява адвокатът.

Важно в подобни случаи е наистина стриктно да събираме всеки един документ - от бележката от таксито, което ще ви откара до болницата, през амболаторния лист от прегледа, през сметката от аптеката за лекарствата, които са ви предписали. Ако травмата е по-сериозна и е свързана с оперативна намеса,  сметката ви доста може да набъбне. Претенции за тези чисто имуществени щети, както и за болката и страданието, породени от инцидента, могат да бъдат признати в съда.

Причината да не търсим правата си е комплексна - от липсата на време, през срама от влизането в съдебна зала, до неизвестния хонорар за правната защита. Адвокат Каролев обяснява:

"Единственото, което се иска е да съберете кураж".

Неофициално се говори, че за всяка една общинска администрация излиза по-евтино да заплати обещетение, отколкото да направи сериозен ремонт на проблемните точки в инфраструктурата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Свобода и свободия са две различни неща!
на 27.02.2022 г.
0
 
 
Живеем сякаш у Камбоджа, баце ... И не само тротоарите и малките улички, а и големите булеварди, малкото ни магистрали, които имаме и всички второстепенни пътища, тва са наф 20 години доказано откраднати пари от венетки и пътни данъци, промяната продължава, всеки си мие ръцете с предното правителство, докато краде здравата и подготвя следващото оправдание за следващото правителство, а някои ги учат на позорни неща е Харвард, просто казвам хаха, трагедия!
0
 
 
Районният кмет на "Южен"да пообиколи улиците и да вземе мерки,че не само има дупки,а цели кратери.Да не стане така,че утре да е късно след някоя злополука.Бул."Вапцаров"П.Динеков, Пере Тошев и още и още...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: