Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Сградата на Ректората на Софийския университет се нуждае от спешен ремонт
Автор: Екип Ruse24.bg 21:27 / 18.04.2024Коментари (0)765
© Цанка Николова
Сградата на Ректората на Софийския университет плаче за ремонт. Най-критично е състоянието на покрива, а дървената конструкция под купола над Аулата е силно амортизирана. Приблизителните предварителни разчети на висшето училище показват, че са необходими между 80 и 100 милиона лева.

Основен ремонт не е правен нито на сградата на Ректората, нито на Университетската библиотека. Могат да се видят покъртителни гледки - олющена мазилка, пукнатини, а на места дори дупки в стените. Всичко това е сигнал, че ремонтът е наложителен. Покривът е в окаяно състояние, при всеки дъжд, има течове, а инсталациите не са подменяни никога. Дограмата също трябва да бъде сменена. Ректорът на университета е убеден, че без устойчиво национално финансиране няма как сградата да бъде спасена. А ако се стигне до евентуален ремонт, той ще бъде на етапи, защото няма как университетът да бъде затворен.

Колкото и скоро да започне, ремонтът вече е закъснял, защото сградата се руши с всеки изминал ден.

Неделин, студент в СУ "Св. Климент Охридски", споделя пред БНТ: "Като видиш някакво състояние архитектурно погледнато, което отговаря на някакво провинциално училище, даже не бих казал и толкова.. обезсърчава идеята на това да си студент в такава институция."

Ана, студент в СУ "Св. Климент Охридски": "Горната библиотека на шестия етаж, понеже покривът отдолу е стъклен, с нещо като метална рамка и има дупки в стъклото и веднъж се случи гълъби паднаха оттам."

Помещения, които не се ползват заради това, че сградата се руши, няма. Има обаче такива, които наскоро са ремонтирани с европейски средства, но пак плачат за ремонт. Ако не бъде направен ремонт на покрива незабавно, има риск хиляди книги от богатството на СУ да бъдат унищожени заради течове като този.

"Електрическата инсталация не е подменяна от построяването на сградата, водоснабдителната и канализационната инсталация също, а също и парната инсталация. Това води до големи загуби откъм енергийна ефективност на сградата", обясни инж. Георги Божанин, главен мениджър на СУ "Св. Климент Охридски".

Всяка година Софийският университет получава от държавата 830 000 лева за всички 18 учебни сгради и 12 студентски общежития, които стопанисва.

"Това е крайно недостатъчно. Не стига дори за спешни енергийни ремонти, тъй като всичките сгради са стари, ние нямаме новопостроена сграда и това действително говори, че на национално ниво политиката за капиталови разходи в сферата на висшето образование по принцип трябва да се промени. Сградата се стопанисва от СУ, но на практика тя е публична държавна собственост", заяви проф. д-р Георги Вълчев, ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

"Общата разгърната площ на всички сгради е почти 200 000 кв. метра. Ако поддържаме само сградния ни фонд с тези 800 000, поддръжката е около 4 лв. на кв. метър на година, като за всички ни е ясно, че с подобни суми дори не можем да боядисаме", каза още инж. Георги Божанин, главен мениджър на СУ "Св. Климент Охридски".

Проблеми има и при другите сгради, които се стопанисват от Софийския университет.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: