Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Шалапатова от Благоевград за влизането в еврозоната
Автор: Ливия Кукова 11:13 / 16.02.2024Коментари (0)1110
© Фокус
Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова е на посещение в Благоевград, като поводът за визитата ѝ е участие в дискусия "Отживелица ли е социалната държава“, която се провежда в Американския университет, предаде репортер на "Фокус“. Пред журналисти тя коментира актуални теми, сред които присъединяването на България към еврозоната, което се очаква да стане от 1 януари 2025 година.

"Да, хората са притеснени от поредната промяна. Все пак целите на нашето правителство са основно в две посоки, а именно – присъединяване на България към Шенген и присъединяването ни към еврозоната. Ние сме убедени, че има много повече позитиви, както и останалите 20 страни, които към момента са членове на еврозоната. Както всяко ново нещо, в нашето общество, повече са страховете. Страховете могат да бъде оборени тогава, когато има спокойствие, когато има информираност. Именно затова нашия стремеж е да дадем максимално адекватна информация, така че хората да не се поддават на лъжлива информация и пропаганда, а по-скоро да знаят, че решението на политическите лидери да бъдем част от еврозоната е осъзнато. Ползите са няколко“, каза още тя.

По думите ѝ има много притеснения сред обществото, че при обмяна на доходите като възнаграждения, пенсии, социални плащания, от лева към еврото, хората ще търпя т загуби.

"На този етап нямаме такива очаквани. Това е практика, която се е проявила и в Хърватска. При България хубавото е, че така или иначе имаме обвързан курс на лева към еврото, така че такова сътресение няма да има. Дори бих дала и пример. В момента много хора имаме кредити в евро, реално ние ги изплащаме с доходите си в лева, така че няма да има голяма промяна в това отношение“, добави социалният министър.

Шалапатова отново подчерта, че ползите от присъединяването на България към еврозоната са много, затова отправи апел към гражданите да четат информацията, която официално е подадена от българското правителство.

"Така ще знаят, че ние наистина ще имаме много повече ползи, такива, от които се възползва една Ирландия, която след като стана член на еврозоната, реално успя да преодолее много сериозни икономически сътресения и сега е една от водещите страни“, подчерта тя.

Още по темата: общо новини по темата: 363
27.04.2024 »
24.04.2024 »
24.04.2024 »
22.04.2024 »
22.04.2024 »
22.04.2024 »
предишна страница [ 1/61 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Великден 2024 г.
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: