Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Шеф на горско стопанство разреши на баща си незаконна сеч
Автор: Екип Ruse24.bg 11:14 / 08.12.2017Коментари (0)1009
©
Сигнал за незаконна сеч и роднински връзки в горското стопанство в Ловеч. Заместник-директорът на службата позволил на своя баща, който има частна фирма за дърводобив, да сече в държавните гори. Нещо повече - фирмата допуска редица нарушения, които успява умело да прикрие, и да сече безконтролно.

Това е част от Държавният горски фонд. Мястото - между градовете Габрово и Севлиево - отдел 357, буква Т. Сечта тук е продължила около година и е приключила преди няколко месеца. Фирмата, която печели търга е "Узана 99" ЕАД със седалище в Габрово. Неин собственик е инженер Руси Русев - лесовъд с дългогодишен опит и стаж.

Очакваният добив, само от този малък район е в размер на 200 кубически метра дървесина от черен бор. Позволителното му е издадено от служител в Горското стопанство на Габрово и е било валидно от 30 май - 30 юни 2016 година. Фирмата, обаче, не успява да извърши позволената сеч и срокът е удължен - с подписа и разрешението на заместник-директора на Горското инж. Николай Русев. Съвпадението във фамилиите не е случайно. Николай Русев е син на Руси Русев - собственик на частната фирма. Така синът позволява на баща си да сече в територията на подопечното му горско стопанство.

Правим инспекция на мястото, където бащата сече с позволението на сина си. Обхождаме района с лицензиран лесовъд. Запазваме самоличността му, по негово настояване, тъй като мъжът се притеснява за своята сигурност.

Според лесовъда видимо са отсечени повече дървета, отколкото е разрешено.

В района има разхвърляни десетки кубици дървесина, които гният и никой не прибира.

Разхищението е забелязано в началото на годината от лесничеи на Горското в Габрово. Описано е в констативни протоколи, и рапорти. Търсим ги за коментар, но те отказват, тъй като се притесняват, че ще бъдат уволнени. С нарушенията е запознат и тогавашния директор на горското - Красимир Илиев.

В Дирекцията по горите във Велико Търново протоколи за незаконна сеч няма. Правим проверка и в Северноцентрално държавно предприятие. Оказва се, че протоколите са там, а извършената проверка от службата е констатирала нарушения на терена. От предприятието отказаха коментар. Потърсихме ги на място в горското, за да видим досието на сечта, в което стоят два подписа - на баща и син от двете страни на договора. Търсим рапортите и протоколите.

Така, без рапорти и анализи, синът удължава срока за сеч на частната фирма на баща си.

Николай Русев е от около 20 години в системата. От толкова време съществува и фирма "Узана 99" на баща му. Заместник-шефът на горското обаче не смята, че има конфликт на интереси.

Вече бившият директор Красимир Илиев, констатирал незаконната сеч, е уволнен, след като докладва за конфликт на интереси.

От месец март директор на горското е Иваничка Иванова. Проверка в Търговският регистър показва, че тя също е имала взаимоотношения с фирма "Узана 99" - била е директор на филиала на фирмата в Севлиево.

Екипът на NOVA се сдоби в мистериозно изчезналите протоколи и рапорти, които е трябвало да прекратят незаконната сеч. Според тях фирма "Узана 99" е трябвало да бъде санкционирана, вместо да й се удължава разрешителното. На ход сега е ресорното министерство на земеделието и храните.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: