Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Шеф на наша частна болница взима 1,5 милиона лева годишна заплата
Автор: Екип Ruse24.bg 11:28 / 09.09.2021Коментари (0)317
©
Това става ясно от публикуваните декларации за 2020 г. в Комисията за противодействие на корупцията и отнемаме на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Високите доходи са формирани на база най-вече от приходите на лечебните заведения от здравната каса, които съставляват основната им издръжка. Със сигурност това е законно, дали е морално, оставаме да решат читателите.

Официално оповестената цифра от 1,5 милиона лева годишна заплата е на шефа на частната кардиологична болница СБАЛК "Медика Кор" в Русе - Кирил Панайотов.

Макар и два пъти по-малък, друг негов колега с впечатляващ доход се оказва директора на онкологичната болница в София - "Сердика". Нейният шеф - д-р Методи Янков, се е разписвал срещу 60 хил. лв. всеки месец или общо срещу 725 хил. за годината. На 388 хил. лв. пък възлиза годишния доход на директор на друга частна болница в Русе – Ивелин Йоцов, който оглавява "Медика", аналогичен е доходът на шефа на "Вита" в София - Тихомир Савчев, неговата заплата за годината е 375 хил, информира Clinica.bg.

И други частни болници

Не всички приходи на директори на частни болници са толкова главозамайващи. Директорът на "Сърце и Мозък" в Плевен - Пепа Диновска, е получила 80 312 лв. за 2020 г., а нейният колега Валентин Христов, който ръководи СБАЛК-Плевен се е разписал срещу 126 хил. лв. Директорът на "Св. Марина" в Плевен е взел 144 323 лв., а този на МБАЛ "Доверие" в София - Димитър Гугутков – 132 580 лв. Управителят на "Софиямед" Йордан Пелев е с доход от 129 950 лв. Още по-ниски са доходите на директорите на частните клиники "Дева Мария" в Бургас – 52 754 лв., "Централ Онко Хоспитъл" в Пловдив – 50 554 лв.,

Държавни болници

Въпреки допълнителното финансиране за КОВИД и факта, че държавните болници изнесоха пандемията на плещите си, доходите на техните ръководители са далече не само от 1 млн. лв. за година, но и от половин. Така например проф. Асен Балтов, който оглавяваше Пирогов, е получил 91 873 лв., а ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА – 107 339 лв. Срещу 80 485 лв. се е разписал Антон Петков, който ръководеше "Св. Ив. Рилски", а проф. Генчо Начев, директор на "Св. Екатерина" срещу 135 хил. лв. Малко по-висока от неговата е била заплатата на проф. Силва Андонова, директор на УМБАЛ "Св. Марина" във Варна – 141 хил. лв. А доходът на проф. Карен Джамбазов, който оглавява най-голямата болница в страната – "Св. Георги" в Пловдив е бил 74 666 лв.

Областни болници

При тях заплатите са още по-скромни, но не и работата и отговорността, тъй като те също изнесоха тежестта на пандемията за своите региони. Доходът от заплата за годината на директора на МБАЛ - Благоевград например - Огнян Митев, е бил 75 883 лв., на д-р Бойко Миразчийски в УМБАЛ - Бургас – 76033 лв., а на Стефан Филев – шеф на МОБАЛ В. Търново – 56729 лв. Директорът на болницата в Кюстендил Александър Величков пък е получил 61341 лв. и т.н.

Въпросите

Доходите на мениджърите на лечебни заведения се публикуват от КПКОНПИ за втора година и отново показват огромна диспропорция не само помежду си, но и в сравнение със заплатите на някои редови лекари или сестри. Това повдига множество въпроси, като този доколко справедливо е формирането на заплащането в момента, както и на приходите от здравна каса. Въпросите могат да стигнат и по-далече – например, да ни накарат да се запитаме наистина ли са малко парите в здравната система, ако един директор на болница може да взема 1.5 млн. лв. на година от заплата. Както и други –за какво всъщност плащаме здравни вноски – за качество на лечение или за да осигурим големи доходи на шепа хора.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: