Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Шефът на ДАНС успя да се замеси и в академичен скандал
Автор: Екип Ruse24.bg 10:13 / 21.02.2015Коментари (0)417
©
На фона на постоянни трусове и скандали в ДАНС председателят й Владимир Писанчев е сколасал да защити и докторска дисертация. Писанчев е защитил академичната степен "доктор" в Университета по библиотекознание и информационни технологии, като за подготовката на дисертацията е използвана класифицирана информация.

Използването на защитени данни от служители с достъп до класифицирана информация за дипломни работи и дисертации по принцип е забранено. Защитата е станала при закрити врати в ДАНС, а научният труд е засекретен.

Това стана ясно от разследване на бТВ, свързано със скандала около операция "Червеи". В разследването телевизията пита има ли кръг "Библиотекарите", след като председателят на парламентарната комисия по обществен ред и сигурност Атанас Атанасов обяви, че цялата информация, източена през операция "Червеи", е собственост на "сарайско-библиотекарската групировка".

Според разследването Писанчев е защитил дисертация по темата "Управление и развитие на политиката за защита на класифицираната информация". Рецензент по нея е бил Цветлин Йовчев, защитил на свой ред дисертация в УБИТ. Дисертации в библиотекарския университет са защитили и други топфигури в сектора на сигурността като Константин Казаков (бивш шеф на ДАНС в периода 2011-2013), Цвета Маркова - бивш шеф на Държавата комисия по сигурността на информацията, Орхан Исмаилов - бивш зам.-шеф на комисията по досиетата и настоящ зам.-министър на отбраната, показва разследването на телевизията.

Проверка на в. "Сега" в публичната база данни на Националния център за информация и документация показа, че дипломата на Писанчев е издадена с дата 1 декември 2014 г. Съгласно анотацията дисертацията е целила да "се измери и оцени ефективността на управлението на знанията в Държавна агенция "Национална сигурност" и да се разкрият възможностите на политиката за защита на класифицираната информация".

В анотацията е посочено още, че дисертацията е налична в библиотеката на центъра. Достъпът до този научен труд обаче се оказва невъзможен, защото според ректора на университета проф. Стоян Денчев дисертацията е секретна. Заради чувствителна информация авторът й Писанчев е защитавал тезите си на закрити врати в ДАНС.

Самите членове на научното жури пък се подписвали в специални тетрадки, за да четат научния труд. Денчев обясни още, че участниците в журито са имали допуск до класифицирана информация в качеството им на членове на специализирания научен съвет на вече несъществуващата Висша атестационна комисия.

Законът за развитие на академичния състав позволява защита на дисертации при закрити врати, ако в тях е ползвана чувствителна информация. В тези случаи обаче трябва да се спазва специалният ред на закона за защита на класифицирана информация. В правилника му е въведена изрична забрана служители с достъп до класифицирана информация да ги използват за явни публикации, дипломни работи, дисертации, доклади, изказвания и др.

От тази забрана може да съществува едно изключение - ако дисертацията е поръчана от самата ДАНС, коментираха експерти пред "Сега". В този случай обаче може да се окаже, че има конфликт на интереси заради самовъзлагане на дисертацията. Вчера не стана ясно дали дисертацията на Писанчев е била поръчана от името на агенцията. Не е ясно и в кой момент е започнала подготовката й.

Ректорът на УБИТ проф. Стоян Денчев бе категоричен, че дисертациите на Цветлин Йовчев и Константин Казаков не са със статут на секретни разработки, тоест при тях не е ползвана класифицирана информация.

Източник: Дарик







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Закупуване на самолети F-16
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: