Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Шефът на РДНСК: Доган може да няма барбекю напролет
Автор: Екип Ruse24.bg 11:42 / 02.09.2010Коментари (0)709
© Ruse24.bg
Кога ще бъдат бутнати знакови сгради, издигнати извън закона като вилното селище "Златна перла" и барбекюто в сарая на Ахмед Доган? И кой пречи на Дирекцията за национален строителен контрол с години да не може да разруши незаконните постройки, попитахме шефа й Иван Симидчиев.

- Г-н Симидчиев, кога ще бъде съборено прословутото вилно селище край морето "Златна перла"? Защо не са тръгнали все още багерите?

- "Златна перла" ще бъде съборена, когато законът позволи това да се случи. Преди да бъде приета една от поредните редакции на Закона за устройство на територията (ЗУТ), незаконните постройки се събаряха веднага след издаването на заповедта за премахване. Това изпълнение можеше обаче да бъде спряно при обжалване пред съда от засегнатото лице. При отчужденията на Околовръстното шосе на София през 2000 г. имахме случай, в който собственици на имот бяха подали такава жалба за спиране на заповедта до съда, но я оттеглиха още преди той да се произнесе. Тоест те бяха готови сградата им да бъде съборена, за да могат впоследствие, както се и случи, да заведат иск за финансова компенсация от държавата. А при премахнат вече строеж много трудно се доказва неговата стойност.

- Не се ли правят снимки на сградата, преди тя да се събори, план с границите на имота?

- Естествено, че се правят. Има и свидетели, но в крайна сметка вещото лице изготвя една икономическа експертиза за имота. В нея влизат какви точно строителни материали са били вложени, каква е тяхната стойност, какво е било изпълнението. След като веднъж са оттеглили жалба срещу събарянето на сградата, те съдят държавата по закона за отговорността на държавния служител и искат 30 000 лв. за съборената къща и 90 000 лв. за плътна ограда. 2007 г. е постановено, че събарянето е било правомерно, но следваща инстанция решава, че не е. Впоследствие искът им се променя няколко пъти и накрая съдът постанови осем години по-късно - през 2008 г., ние да платим около 180 000 лв. Случаят "Златна перла" е малко по-различен, но ние няма да съборим и една сграда, преди съдът да постанови на последна инстанция това, за да не плаща впоследствие държавата.

- Не можете да съборите "Златна перла", въпреки че експертите на ДНСК са установили, че вилното селище е незаконно?

- Случаят там е различен, защото има влезли в сила строителни книжа, издадени от главния архитект на община Царево, а според закона ние нямаме право да се произнасяме като институция, ако има такива. Ние по служебен ред трябва до 7 дни да направим проверка на тези строителни книжа след издаването им, за да не злоупотребяват общините. Но заради намаления числен състав на служителите нямаме физическата възможност да сторим това само за седмица, дори и теоретично погледнато. След началото на строежа от "Природен парк Странджа" алармират за случая. Те подават жалба и губят две дела, с мотив, че не са страна по случая. Защото според съда строежът не е в границите на парка. Тогава те пуснаха по мой съвет протест срещу издаването на строителните книжа, колегите от Бургас решиха, че той е основателен и спряха строителството. Заповедите за анулиране на книжата и спиране на изграждането бяха обжалвани в съда. Минаха делата и от 10 сгради за 8 беше постановено, че заповедите за събаряне на "Златна перла" са издадени правомерно, а другите две жалби на инвеститорите бяха уважени. Въпреки че става въпрос за 10 заповеди за премахване на 10 сгради в едно и също вилно селище. Междувременно беше приет нов общ устройствен план (ОУП), одобрен от строителния министър Асен Гагаузов и с положителна оценка от МОСВ, според който вилното селище вече попадаше в територията, предвидена за застрояване. А общите устройствени планове според закона не могат да се обжалват. МОСВ от своя страна оттегли положителната си оценка, което веднага прави ОУП нищожен, защото не е съгласуван с всички отговорни органи. Две от делата продължават. За другите 8 сгради сме издали заповеди за премахване.

- Вече мина една година, откакто се установи, че в сараите на Ахмед Доган на ул. "Беловодски път" има построени незаконно барбекю, караулка и ограда. Кога ще бъдат съборени те?

- На първа инстанция съдът отхвърли жалбите срещу заповедите за събаряне. В момента обаче 3 от 4-те дела се протестират пред следващата инстанция - ВАС. Все още не е насрочена дата за гледането им. Надявам се до декември да бъде постановено, че те трябва да бъдат съборени. След това собствениците могат да си премахнат сградата в 14-дневен срок. Ако не го сторят, ние обявяваме обществена поръчка за фирма, която да го направи. Така че се надявам през следващата пролет да съборим незаконните постройки.

- Колко време отнема всъщност да се бутне една постройка, след като се установи, че тя е издигната неправомерно?

- Ако заповедта за събаряне не се обжалва - около 3 месеца. В противен случай 2-3 години, ако се мине през всички инстанции и се спазят законовите срокове. Но са такива правилата, за да бъдат защитени интересите на всички. Защото част от нарушителите например до последно са сигурни, че те са прави. Всъщност годишно ние издаваме около 1000 заповеди за събаряне и над 90% от тях се обжалват. Още при връчването на констативния акт имаме трудности, защото нарушителите се крият и отнема време, докато го получат. За сметка на това, ако общината и собствениците на имота ни отговорят, че не знаят кой е построил сградата, ние издаваме заповед за събаряне срещу неизвестен извършител, а тя няма как да се обжалва. Така че това всъщност са най-бързите процедури. Самото събаряне след издаване на заповед и тя не се обжалва отнема минимум 75 дни. Това е най-оптимистичният срок.

- Значи за всички незаконни постройки, които събаряте в началото на летния сезон по морето, всъщност се знае отпреди месеци и години?

- Точно. Това са преписки от 2004 г. и следващите. Веднага се събарят единствено вдигнатите сгради върху пясъка, защото той е изключителна държавна собственост и върху него има забрана да се строи. През октомври предстои да съборим и 7 незаконни пристройки и надстройки в Стария Несебър. Става въпрос за допълнителни етажи и разширения на жилищни сгради. Както и за два магазина. Съборихме около 30 къщи на Ченгене скеле край Бургас, а там има 400 и всички са незаконни. Чакаме да се съберат няколко в съседство и тогава ги бутаме. Ходим заедно с 60 човека жандармерия, които ни пазят.

- Има ли и финансови санкции за незаконните постройки?

- Да. Плащат за това, че са строили незаконно. Ако сами не си бутнат сградата, ние плащаме на изпрана по ЗОП фирма и разходите пак са за тяхна сметка. Събираме около 1,5 млн. лв. годишно от наказателни постановления.

- Бяхте постановили да се бутнат три хотела по морето - "Дюн", "Хевън" и "Оазис". Защо не се случи това?

- Съдът постанови така и отмени заповедите ни за събаряне.

- Какво установи проверката на незаконните съоръжения и сгради край пътя от Перник до Кулата?

- От 155 проверени крайпътни съоръжения и сгради 42 са незаконни, а за 44 проверката продължава. От 401 рекламни билборда законни са 308, 23 още се проверяват, а 70 са неправомерно поставени. Пътната агенция сега също тръгва на проверка по събраните от нас данни, за да провери опасни ли са съоръженията и ако са според нормата на закона, колко такси трябва да бъдат събрани от тях. Приходите от тези реклами през 2010 г. могат да са в размер на 300-400 хиляди лева. Сред незаконните строежи най-често става въпрос за крайпътни капанчета, както и за автокъщите край Дупница например. Бензиностанциите са законни.

- Законен ли е проходът "Хаинбоаз" вече?

- По пътя там все още се работи, дори не са приключили част от отчужденията. И има временна организация на движението. "Хаинбоаз" в момента е в строеж.

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: