Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Шокиращи практики станали известни покрай смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев
Автор: Екип Ruse24.bg 17:31 / 06.08.2021Коментари (2)1111
© Фейсбук
Декларация на ПГ на ГЕРБ-СДС, прочетена днес от парламентарната трибуна от заместник-председателя на ГЕРБ и народен представител Даниел Митов:

Взимам думата, за да дам гласност на едно безобразие, което се е случило след инцидента с американските военни в Чешнегирово. За действията и бездействията на ръководството на служба Военна полиция и на политическото ръководство на МО, които доведоха до преждевременната смърт на един български офицер, набеден за виновен, въпреки че е невинен.

До нас достигна много информация, включително и от медиите за нередности, нарушения и дори злоупотреба със служебно положение при извършването на проверката, след като инцидентът доби публичност, за да се прикрият истинските отговорни и набеждаването на един млад офицер да поеме цялата вина.

Срещнахме се и със семейството на лейт. Тодор Манчев. Тяхната информация потвърди всички наши опасения по начина на провеждане на проверката и в последствие на инцидента. Още повече човек, който организира сватба през август, чака дете и е финансово осигурен не е типичният профил на човек, който би посегнал на живота си.

Малко фактология:

След инцидента с американските военни, собственикът на цеха подава сигнал във Военна полиция – Пловдив, като сигналът е получен от лейтенант Манчев като дежурен офицер (това е момчето, което се самоуби). Той го е докладвал към ръководството на службата, което от своя страна, следва да докладва на министъра. Явно покрай смяната на кабинетите е счетено, че този инцидент е маловажен.

Чак след като излиза видеоклипът 10 дни по-късно и въпреки че Военна полиция няма отношение към охраната на учението, по стара порочна традиция вестоносецът бива наказан с мъмрене.

Поради разгарянето на скандала министърът на отбраната възлага проверка на Инспектората на МО.

Имаме информация, че тази проверка разкрива шокиращи практики по замазване на отговорността, включително и данни за престъпления от ръководството на Военна полиция, които следва да се предоставят на Военна прокуратура. Но по важното, е че не открива вина в лейтенант Манчев.

Имаме информация, че този доклад е предоставен от министър Панайотов точно на тези, които са посочени, че се опитват да прикрият случая – а именно полковник Сотиров – директор на служба Военна полиция.

Имаме информация, че междувременно лейт. Манчев е подложен на натиск да промени показанията си, да подпише неверни документи и да поеме цялата вина по случая, без да е виновен.

Доколкото разбираме, два дни след като докладът на инспектората е предоставен от министъра на началника на службата, лейт. Манчев е намерен мъртъв по време на учение, като основната версия е самоубийство.

От ГЕРБ-СДС сме изискали от министерството на отбраната да предостави изготвените доклади от инспектората на МО и служба Военна полиция, заедно с резолюциите по тях, но до ден днешен те не са ни предадени.

Всичко това повдига редица въпроси:

Подвежда ли министър Панайотов обществеността с изявлението, че той не е наказал л-т Манчев, след като разбираме, че резолюцията му е била "да бъде наказан“?

Уверил ли се е министърът, че са наказани именно виновните военнослужещи?

Имало ли е подправяне на документи от страна на ръководството на служба Военна полиция, за да набедят дежурните служители по време на инцидента да поемат цялата вина?

Имало ли е упражняван тежък натиск върху лейт. Манчев да бъде наказан и да поеме вината без да е реално отговорен?

Какво се е случило след като лейт. Манчев е намерен мъртъв и какви действия са предприели от военна полиция по разследването? Защото разбираме, че стаята е била основно почистена в изключително кратък срок.

Какви са причините наложили спешното назначаване на полк. Сотиров от временен директор на службата за постоянен в последната седмица на служебното правителство, без да се изяснени горните обстоятелства? Още повече след като разбираме, че срещу номинацията му е възразил лично служебният премиер Стефан Янев.

Дали тази спешност - не е вид благодарност за действията на полк. Сотиров при разследването на катастрофата с МиГ-29 в Шабла, в която загина майор Терзиев?

Според нас полк. Сотиров, като:

човек, който е направил всичко възможно да прехвърли отговорността на свой подчинен не може да бъде командир!

човек, който е извършил зверски тормоз върху свой подчинен, докарвайки го до самоубийство – не може да бъде командир!

човек, който разбираме е бил на пиршество по времето на погребението на свой подчинен – не може да бъде командир!

Всичко това буди съмнение за една изключително мръсна история на прехвърляне на отговорност от началник към подчинен в най-мракобесните ченгеджийски традиции. История довела до кончината на един млад офицер, бъдещ съпруг и баща.

Тази история не може да бъде заметена под килима и ние няма да допуснем това.

И за да може служебният министър на отбраната да изпълни декларираните от премиера Янев принципи на прозрачност, почтеност и професионализъм, ние ще внесем проект за решение за създаване на анкетна комисия, която да изясни всички факти и обстоятелства относно:

Планирането и провеждането на учението в Чешнегирово

Всички последващи действия на длъжностни лица от министерство на отбраната по разследване на инцидента, изготвените от тях доклади и резолюциите по тях.

Имало ли е нерегламентиран натиск върху служители на Военна полиция да поемат отговорността за инцидента и да подпишат документи с невярно съдържание?

Какви действия са предприети по разследване на инцидента довел до смъртта на лейт. Манчев?

В
сички тези въпроси трябва да намерят своя отговор. Междувременно, разбираме, че Румен Радев е подписал указ, с който дава генералски пагони на полк. Сотиров, въпреки че горепосочените обстоятелства не са изяснени. Това, ни поставя пред въпроса какво наложи подобно бързане с повишаването в ранг? Може би се бърза, за да се изпълнят поети ангажименти и да се материализират взаимни зависимости преди служебното правителство да предаде властта.

Ще продължим да настояваме да получим адекватни отговори от МО и ще проведем консултации с другите парламентарни групи за съставяне на временна анкетна комисия, която да изясни всички факти и обстоятелства по случая.

Още по темата: общо новини по темата: 10
15.09.2021 »
14.09.2021 »
14.09.2021 »
28.07.2021 »
20.07.2021 »
20.07.2021 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Закривай!!!Абсолютно ненужна институция,създадена за тормоз на военнослужещите по повод неща които службата ги принуждава да правят...от недоимък и глупави командири.Хрантутници на хранилка.Дано излезе наяве всичко и гаднярите да получат най-лошото което може да им се даде...ама надали,то там всичко наши ваши лайна и повърни
на 06.08.2021 г.
+5
 
 
Тази порочна практика в СВП, а именно да се набеждават невинни служители, като се изопъчават служебни проверки е въведе ЗКПЧ-то Сертов, бивш директор на службата. Същият този, който се кланеше на изгоненото руско военно аташе - Салезньов , Сертов който си изфабрикуваше несъществуващи командировки и който влачеше с двете си шепи от семейството на Манчев. Като директор на службата назначи за началници в Пловдив най- големите некъдърници, предимно комшии с алкохолна зависимост, кумци и роднини. Тези негови подлоги си мислеха , че ще ръководят службата с манипулации и заплахи. Тези сертовски "професионолисти" добре познаваха ст.лейт. Манчев и също се възползваха от семейството му, но ТЕ не разбараха, че заради тяхната некъдърност неможе да прехвърлят вина на Манчев, защото той - Бог да го прости, беше съвестен и имаше морал. ТЕ сертовчетата от Пловдив се опитаха и пред Сотиров и пред министъра да лъжат, все ено ни лук яли , ни лук мирисали. Тази служба "Военна полиция" отдавна е деградирала най-вече с помоща на Сертов, на който е крайно време да му се потърси отговорност и за случилото се с Манчев.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: