Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ще достигнат ли заплатите на сестрите 1500 лева, а на начинаещите лекари 2000 лева?
Автор: Екип Ruse24.bg 10:25 / 13.10.2022Коментари (0)239
©
"Беше взето решение с Националния рамков договор да бъдат увеличени заплатите с 25%, определение на ВАС спря изпълнението на тези параграфи, тъй като ако не бяха изпълнени изискванията за увеличение на 25% на заплатите, трябваше да бъдат намалени цените на клиничните пътеки. Това вече не е така с определението на ВАС и няма да бъдат налагани санкции, ако не са достигнати увеличението на заплатите 1500 лв. за сестра и 2000 лв. за начинаещ лекар", каза в "Денят започва" проф. Петко Салчев, управител на НЗОК по повод недоволството не медиците за възнагражденията им.

Управителят на НЗОК поясни, че първо се изплащат заплатите, следват данъците и след това всичко останало. Даде пример с лечебно заведение, което е платило 700 000 лева дългове и е заявило, че не му стигат пари за заплати и подчерта, че първо принципалът трябва да осигури заплатите и след това да се договаря за дълговете.

"Имаме увеличение на цените на клиничните пътеки с 25% от 1 май. Това увеличение действа и в момента. Именно с това беше направено и преразпределение този месец на бюджетите на лечебните заведения", заяви проф. Салчев.

"НЗОК закупува отчетена дейност от лечебните заведения - това е нашето задължение. 3 месеца цените на клиничните пътеки са били на базата на миналата година, след това се увеличиха, след това започна преизчисляване, имаше периоди, когато разпределените стойности, т.н. лимити на лечебните заведения, в първите месеци отговаряха на 1/12 от миналата година. След това постепенно, неравномерно, в месеците бяха повишени до септември месец, където средно разпределената стойност на национално ниво беше 250 млн., септември установихме, неразплатени дейности поради това неравномерно разпределение и по каси, и по лечебни заведения в рамките на 43 млн. останала дейност от планираната стойност 105 млн. Надзорният съвет взе решение тези 43 млн. да бъдат изплатени, остатъкът да бъде преразпределен и за последните 3 месеца беше взето решение да бъдат разпределени средно месечно 258 млн. лв. на лечебните заведения, така че те да могат да работят спокойно", поясни управителят на НЗОК и посочи, че това е с 39% повече отколкото предвиденото за тези месеци по предишното разпределение.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: