Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ще има промени в процедурата по осиновяване в Семейния кодекс
Автор: Екип Ruse24.bg 11:20 / 10.06.2016Коментари (0)506
©
До края на месеца планирам да направя промени в Семейния кодекс по отношение на осиновяването. Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, пред БНТ, във връзка със социалната политика между икономическия растеж, спада на безработицата и грижата за децата и възрастните.

По думите ѝ, досега Министерството на труда и социалната политика имаше обвързаност на политиките единствено и само за децата, които са в риск. "Крайно време е фокусът на нашата политика да бъде обърнат към децата, които имат права, закрила, а не само тези, които са в риск. Планирам няколко важни реформи, мисля, че ще подобрят и правата и закрилата им", заяви тя.

Според нея, общото състояние на децата е един от ключовите въпроси. "Една от темите, която е изключително важна в нашето обществото и в последните години избягва от фокуса на политиците е темата за осиновяването. Въпреки интересът на регистрирани осиновители и над 1 500 деца, които биха могли да бъдат осиновени, през последните няколко години се забелязва спад с близо 200 деца", обясни тя.

Социалният министър подчерта, че при новата процедура при осиновяването водещ е интереса на децата. Много по-важно е да се огледат всички гледни точки, а не само родителския капацитет, каза министър Русинова.

Това, което планира министерството е от 28 регионални съвета за осиновяване да се направи един национален. Така би имало много по-ясно и по-ангажирано участие на всички заинтересовани институции, не само министерството на труда и социалната политика, но и министерство на правосъдието, министерство на образованието и министерство на здравеопазването.

Русинова каза, че ще разчита и на гражданското общество и на неправителствения сектор, особено при оценка на родителския капацитет и подготовката на родителите преди осиновяването.

Министърът смята, че една от причините за това е недостатъчно бързата и прозрачна процедура по осиновяването в страната ни. "Част от тези проблеми, биха могли да бъдат решени с промени в част от Семейния кодекс, които планирам да направя до края на месеца", обясни министърът.

"Реформата, която планирам да направя е от 28 регионални съвета за осиновяване да направим един на национално ниво, така че да има по-ясно и ангажирано участие на всички заинтересовани институции", поясни министър Русинова.
"Когато се подава молба за осиновяване на дете от територията на страната няма да има нужда да се подават 28 молби към съществуващите до момента регионални съвети, а ще е бъде само една към Националния съвет. Този съвет ще заседава поне три пъти в месеца, т. е. ще има ускорена процедура. Работи се и по пакет документи, които ще могат да се подават по електронен път. Най-важното е, че ще има доста по-ясни правила и доста по-голяма прозрачност при вземането на решенията", поясни Русинова.

По думите ѝ, промените в Семейния кодекс ще засегнат начина на функциониране на съвета и заинтересованите страни. "В момента в регионалните съвети нито Министерство на правосъдието, нито Министерство на здравеопазването участват толкова активно", уточни Зорница Русинова.
По отношение на домовете за деца, тя посочи, че нейната политика ще бъде насочена към това за децата да има среда, много по-близка до семейната. По думите ѝ, затова е изключително важна темата за деинституционализацията на децата.

"Предстои ни много бързо съвместно с колегите от Държавната агенция "Закрила на детето" и Министерство на регионалното развитие и благоустройство да направим ясен план за действие как да бъдат закрити всички останали Домове за деца, лишени от родителски грижи. Предстои сериозна реформа в тях, защото е важно да бъде осигурен достъп до качествено и социално включващо образование", добави тя.
По думите ѝ, превенцията и качеството на самите услови, както и начинът, по който се отглеждат децата също ще се обърне внимание.

"Планираме доста повече инвестиции за обучение на персонал и в подпомагането му от социални работници", допълни министър Русинова.

По отношение на темата за хората с увреждания тя посочи, че е тежка и наследена. "Не е важно дали има средства за достъпна среда, а начинът, по който всички институции отговарят на изискванията на хората с увреждания. Начинът на отглеждане на децата с увреждания би трябвало да бъде изключително добре регламентирано в новия закон за социални услуги, който предвижда, да внесем в парламента през ноември месец", добави тя.

Министърът коментира и злоупотреби с експертизи на социално слаби за паркомясто."Моята амбиция в мандата ми е "професията" социално слаб и тази на безработен да тръгна да ги променям в обществото ни като нагласа. Първата конкретна стъпка, която касае реформата в ТЕЛК-те е до голяма степен сегашната универсална рецепта, която получава човек с увреждания и това отваря всички врати за достъп до привилегии да бъде преосмислен", посочи министърът. По думите ѝ, това може да стане като се раздели медицинската експертиза от тази за трудоспособност.

По отношение на безработицата, тя посочи, че в страната ни има драстичен спад през последните няколко месеца. "В момента сме втори по темп на спадане на безработицата в Европа, след Кипър. Ние за последното тримесечие сме 7,8%, което е под средноевропейското", каза още министър Русинова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: