Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ще наказват катаджиите, които се крият в храстите
Автор: Екип Ruse24.bg 09:13 / 08.11.2010Коментари (7)367
© Ruse24.bg
МВР ще наказва катаджиите, които се крият в храстите. Това се закани   шефът на Охранителна полиция комисар Милчо Енев. Законът ги задължава да са на видно място, а не да се крият. Те трябва да отпушват движението и едва след това да глобяват хората, мотивира се Енев. Той призова шофьорите да подават сигнали за скрити в храстите патрулки.

Дебнещите в засада катаджии ще бъдат наказвани и понижавани. Тези пък, които излизат в извънработно време да глобяват, директно ще бъдат уволнявани.

"Всички пътни полицаи, които контролират движението, трябва да са обозначени и видни отдалеч", подчерта още комисар Енев. Той допълни, че в момента в страната патрулират 1200 униформени.

Комисар Милчо Енев е шеф на най-голямата структура в МВР - Главна дирекция "Охранителна полиция". В деня на празника на полицията "Стандарт" той разказа какви са проблемите на служителите на реда и какви са поводите за гордост.

- Комисар Енев, днес е празникът на полицията. С какво може да се похвалите и какво има още да се направи в дирекцията?

- Първо, искам да поздравя всички колеги и наред с всички нерешени въпроси ще кажа все пак, че има с какво да се похвалим. Първото нещо е една доста успешна лятна туристическа година, нямахме сериозни нарушения в зоните за отдих, както и успешно опазване на селскостопанската продукция. И, разбира се, опазването на главните пътища и магистралите, които бяха една доста невралгична точка в последните години. Освен това поставихме камери в помещенията за задържаните, които включват залите за разпит, коридорите, стаите за среща с адвокатите. Видеокамери бяха поставени и в приемните на районните управления. Много голяма инвестиция бе направена, но въпросът оттук нататък е поддържането на тази система. В европейските държави това става с парите от глобите на нарушителите, които се заснемат от видеокамерите.

- Всички се оплакват от недостатъчно финансиране. Вие как се справяте?

- Бюджета, който имахме тази година, сме го спазили и нямаме стотинка преразход. Но има задължения, които стоят и те са свързани с отопление, данък сгради, задълженията към хората, които са се пенсионирали.

- В бюджет 2011 е заложена сериозна сума за МВР, колко от тези пари са за Охранителна полиция?

- Бюджетът все още не е приет и затова не се знае колко от средствата ще бъдат заделени за материални разходи. И честно казано, сумата не е чак толкова голяма, като се има предвид разходите за една база, която не е нова. Трудно можем да мислим за нови сгради, в момента полагаме усилия за поддръжка на старите, да бъдат по-уютни. Сменяме дограма, боя. Отделно от това е техниката, компютрите. Опитваме се със средства и от бюджета, и от гаранционния фонд да се вземат компютри за разследващите полицаи, които са свързани по един или друг начин с безопасността на движението.

Отделно БДЖ дължи на МВР 10 милиона лева по договор за охрана, които се надявам да се изплатят.

- Вярно ли, че стоппатроните на полицаите са с изтекъл срок на годност?

- В момента няма нови, защото няма средства. Въоръжени са само с бойни патрони.

- А нови униформи ще има ли за полицаите?

- Въпросът не е дали ще има униформи или не, а да са с по-високо качество. В момента има група, съвместна между синдикати и ръководството на МВР, която би трябвало да подбере определен тип облекла. До десет дни трябва да се предложи един нов дизайн на униформа. В рамките на следващите 2-3 години цялата полиция трябва да смени униформите си.

- Решихте ли проблема с горивото на патрулните коли?

- Оказа се, че както с униформите и с бензина на някои места стига и има в излишък, на други не достига. Въведохме нов начин на разпределяне на горивото - зареждане с карти. Всяка една кола има такава и пълни резервоара на определени бензиностанции. След изчерпване на лимита се изготвя докладна записка и от колите, които не са изчерпили лимита си, се прехвърля на тези, които са го използвали. Тази нова система ни показа, че горивото дори е в повече и се прехвърля в следващия месец.

- Какво ще пожелаете на служителите си за празника?

- На първо място, им пожелавам да са живи и здрави, защото това е най-важното. На второ място, бих им пожелал да гледат с критично око и да имат собствено мнение, да знаят какво искат, няма нищо лошо в социалния диалог в министерството. Всяко едно искане на синдикати се обсъжда и когато социалният диалог е конструктивен, нещата се случват. Много е трудно, когато нещо с години не е поддържано, да се иска светкавична промяна. Тя се случва постепенно. Охранителна полиция тръгна от нулата преди година и половина, започна от един отбор хора, които не се познаваха и не знаеха дали ще се сработят. Създадохме колектив, който би направил и невъзможното, за да се случат определени неща. Но най-важното е, че намерихме правилния подход.

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: