Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ще получи ли българинът ски сезона, който заслужава?
Автор: Георги Василев 15:56 / 21.11.2020Коментари (2)683
© Plovdiv24.bg
С новината за първия сняг идната събота, любителите на зимните спортове вече точат кантове и ваксират сноубордите или ските! След злополучния край на миналия сезон, нашенци са по настървени от всякога да се изстрелят по пистите или да врътнат по едно 360 в меката пудра. Но новият ски сезон идва с твърде много въпросителни.

Факт е, че големите зимни курорти разчитат предимно на чуждестранните туристи. Българите остават фенове на т.нар. "уикенд туризъм“ – отиват да караш в събота или неделя (евентуално с нощувка), стават феноменални опашки с по 20 минути чакане на лифтовете, после всички палят колите и си тръгват. Чужденецът по принцип плаща около 5-6 нощувки, ходи на спа, ресторанти, купува сувенири и по този начин налива много повече пари в българския туризъм.

От бранша обаче отчитат, че между 60% и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да дойдат в българските курорти тази зима. Започна вайкане, че сезонът щял да бъде под въпрос, на апаратно дишане и т.н. Българите успели да закърпят летния сезон, но за нашенци "годината просто не завършена“ без почивката на морето. В пъти по-малка е бройката на любителите на зимните спортове. Една от основните причини остава, че това хоби е сред най-скъпите. Проста сметка показва защо българинът не може да спаси зимния сезон:

При средна брутна месечна заплата от 1208 лева ( малко над 900 лева чисто) за област Пловдив, двудневната ски карта на Пампорово струва около 115 лева. Ако вземеш двудневна карта, трябва да намериш и къде да спиш. Като добавим и пътните, сумата рязко набъбва и минава 200 лева. Така два уикенда биха стрували около 450 лева, тоест половината от заплатата на средностатистическия пловдивчанин.

По принцип срещу по-голяма сума, българите предпочитат да организират ски почивка в чужбина.

Условията през зимния спортен ковид сезон също са под въпрос. Например на седалковите лифтове седят по трима или четирима души, но с минусова дистанция помежду им. Ако бъде наложена задължителна дистанция и на седалките, това със сигурност ще увеличи чакането на опашката пред лифта.

Ако все пак сезонът се окаже факт и родните зимни туристи трябва да го спасяват, нашенци очакват от курортите да смъкнат цените на картите, които към този момент са ориентирани валутно към чуждестранните туристи. На този етап индикациите за подобни жестове са слаби:

В Пампорово върви пропорционална продажба на сезонни лифт карти, които струват по 1025 лева за възрастен. Пропорционалната цена миналата година беше същата. Сезонна карта, но само за делничните дни струва 700 лева.

На Боровец цената на дневната карта за възрастен е 62 лева, а сезонната карта е 1000 лева.

Цените на Банско все още не са обявени, но пропорционалната цена на сезонната лифт карта е 1300 лева. От курорта дълго мислили каква компенсация да предложат на тези, които миналата година си бяха купили сезонни карти, но изгоряха заради пандемията. Решили следното – тези карачи, които отново си купят сезонна карта, ще могат да ползват с нея кабинковата въжена линия в Банско и през лятото на 2021 г., когато разбира се не може да се карат ски или сноудорд. Какъв жест само.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Кога казахте, че почва разпродажбата в един курорт там, дето се спряга, че е на Цветелина ? За един преател питам
0
 
 
Ще получи дебелия. Айде идете да пламнете всички,че да ви затворят за 10 дни.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: