Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ще прерасне ли политическата сглобка в коалиционно споразумение?
Автор: Самуил Иванов 22:35 / 26.06.2023Коментари (0)342
© Фокус
Отношенията между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ остават обтегнати. Двете политически сили втвърдиха тона помежду си в края на миналата седмица, когато стана ясно, че Лена Бориславова е изпратила СМС до Десислава Атанасова, в който я уведомява, че управленската сглобка може да се счупи.

Последва остра реакция от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обвини ПП-ДБ в опит за подмяна на всички шефове на ръководните държавни служби и каза също, че ротация няма да има.

След заседание на органите на втората политическа сила стана ясно, че ПП-ДБ ще настояват за седем гаранции, които да бъдат спазвани, или ще бъде хвърлена оставка.

ГЕРБ-СДС, от своя страна, отговориха, че настояват за коалиционно споразумение. Борисов бе категоричен, че напрежението би било свалено, ако има ясни политически гаранции и общи цели.

ПП-ДБ обаче продължиха да твърдят, че управлението в момента е изцяло и само ротационно, а коалиция не съществува. Въпреки това обаче министър-председателят Николай Денков неколкократно заяви, че всички назначения се съгласуват с ГЕРБ-СДС.

Днес представители на двете политически сили разговаряха в сградата на Народното събрание. Настроенията обаче след неформалната среща отново бяха разнопосочни.

ГЕРБ-СДС разкритикуваха ПП-ДБ заради отсъствието на техните лидери. Припомняме, че подобни критики имаше и преди съставянето на правителството, когато Николай Денков водеше част от срещите сам.

Лена Бориславова пък определи като "липса на чест“ публичното оповестяване на личната кореспонденция. Тя обясни, че е изпратила съобщението със "сглобката“ по повод приетия антикорупционен закон на ГЕРБ-СДС през изминалата седмица.

Бориславова отново застана зад тезата, че България не трябва да се управлява с плаващи мнозинства, но въпреки това смята, че страната има нужда от редовна власт.

От ПП-ДБ настояха, че трябва да има механизъм, с който да се гарантира, че ако бъдат поети политически ангажименти, то те ще бъдат спазени.

Десислава Атанасова обаче разкритикува действията на ПП-ДБ, защото според нея участието на лица, които не са депутати в 49-ото НС, е "смущаващо“, тъй като те според нея "не могат да носят политическа отговорност".

Въпреки това обаче двете политически сили, с подкрепата на ДПС, са успели да постигнат съгласие около проект за конституционна реформа. Стана ясно, че и това е първата от много срещи, на която е била очертана единствено посоката, в която да вървят парламентарните групи оттук нататък.

Предстои обаче формална лидерска среща, на която да се изясни какви действия ще предприемат двете най-големи политически сили в 49-ото Народно събрание. Разговорите продължават, а оценките от от "Дондуков“ 1 остават положителни. Николай Денков и Мария Габриел взаимно застават зад позициите, че работят в синхрон и успяват да постигнат консенсус пред важните за България теми.

Ще прерасне ли политическата сглобка в коалиционно споразумение, ще стане ясно през следващите седмици.

Още по темата: общо новини по темата: 1553
29.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
предишна страница [ 1/259 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Дете от Враца бе простреляно в главата
49-ото Народно събрание
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: