Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ще прерасне ли политическата сглобка в коалиционно споразумение?
Автор: Самуил Иванов 22:35 / 26.06.2023Коментари (0)349
© Фокус
Отношенията между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ остават обтегнати. Двете политически сили втвърдиха тона помежду си в края на миналата седмица, когато стана ясно, че Лена Бориславова е изпратила СМС до Десислава Атанасова, в който я уведомява, че управленската сглобка може да се счупи.

Последва остра реакция от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обвини ПП-ДБ в опит за подмяна на всички шефове на ръководните държавни служби и каза също, че ротация няма да има.

След заседание на органите на втората политическа сила стана ясно, че ПП-ДБ ще настояват за седем гаранции, които да бъдат спазвани, или ще бъде хвърлена оставка.

ГЕРБ-СДС, от своя страна, отговориха, че настояват за коалиционно споразумение. Борисов бе категоричен, че напрежението би било свалено, ако има ясни политически гаранции и общи цели.

ПП-ДБ обаче продължиха да твърдят, че управлението в момента е изцяло и само ротационно, а коалиция не съществува. Въпреки това обаче министър-председателят Николай Денков неколкократно заяви, че всички назначения се съгласуват с ГЕРБ-СДС.

Днес представители на двете политически сили разговаряха в сградата на Народното събрание. Настроенията обаче след неформалната среща отново бяха разнопосочни.

ГЕРБ-СДС разкритикуваха ПП-ДБ заради отсъствието на техните лидери. Припомняме, че подобни критики имаше и преди съставянето на правителството, когато Николай Денков водеше част от срещите сам.

Лена Бориславова пък определи като "липса на чест“ публичното оповестяване на личната кореспонденция. Тя обясни, че е изпратила съобщението със "сглобката“ по повод приетия антикорупционен закон на ГЕРБ-СДС през изминалата седмица.

Бориславова отново застана зад тезата, че България не трябва да се управлява с плаващи мнозинства, но въпреки това смята, че страната има нужда от редовна власт.

От ПП-ДБ настояха, че трябва да има механизъм, с който да се гарантира, че ако бъдат поети политически ангажименти, то те ще бъдат спазени.

Десислава Атанасова обаче разкритикува действията на ПП-ДБ, защото според нея участието на лица, които не са депутати в 49-ото НС, е "смущаващо“, тъй като те според нея "не могат да носят политическа отговорност".

Въпреки това обаче двете политически сили, с подкрепата на ДПС, са успели да постигнат съгласие около проект за конституционна реформа. Стана ясно, че и това е първата от много срещи, на която е била очертана единствено посоката, в която да вървят парламентарните групи оттук нататък.

Предстои обаче формална лидерска среща, на която да се изясни какви действия ще предприемат двете най-големи политически сили в 49-ото Народно събрание. Разговорите продължават, а оценките от от "Дондуков“ 1 остават положителни. Николай Денков и Мария Габриел взаимно застават зад позициите, че работят в синхрон и успяват да постигнат консенсус пред важните за България теми.

Ще прерасне ли политическата сглобка в коалиционно споразумение, ще стане ясно през следващите седмици.

Още по темата: общо новини по темата: 1553
29.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
предишна страница [ 1/259 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Матури 2024 г.
Санкциите срещу Русия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: