Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ще се класира ли Стратегията за розата в новата ОСП?
Автор: Екип на Ruse24.bg 16:41 / 31.01.2022Коментари (0)276
©


Стратегията за розата най-вероятно няма да влезе в Националния ни стратегическия план за развитие на земеделието – 2023-2027 г., сподели с разочарование пред Агри.БГ Христо Николов, председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ).

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

На тематична среща със зам.-министър Иван Христанов представители на сектора са разбрали, че „за министерството в момента е приоритет да предаде Стратегическия план и няма ресурс и време да се разработи Стратегията за розата, информира Николов.

За нея се заговори още през лятото на 2021 г. През октомври тогавашният служебен зам.-министър Явор Гечев отчете свършеното по Стратегическия план за следващия програмен период, като подчерта: „Пишем и Стратегия за лозята и виното, защото такава нямаше. Почти сме завършили Стратегията за розата, подготвяме и интервенция по различните параметри за розопроизводството”.

Няколко месеца по-късно се оказа, че стратегия още няма, а новото ръководство на министерството трябваше да се запознае със свършеното дотук. Въпреки това от сектора продължиха да таят надежди, защото ключови експерти, които са участвали в изготвянето на стратегическия документ още в началото, продължиха да работят в екипа на ведомството.

Министърът иска Стратегията за розата да се пише след първи март, след като е предадена Стратегията за ОСП, което според нас е кардинална грешка, защото желанието ни бе нашият сектор да бъде включен в политиката за следващия програмен период. Остава ни да търсим начини и решения впоследствие да го направим, коментира председателят на ПАРБ.

Христо Николов: Настояваме за диференциран бюджет за сектор „Розопроизводство”.

Въпросът е обаче може ли да се адаптира постфактум Стратегията за розата към общата такава. От сектора се притесняват, че се губи време в неефективни интервенции и помощи на парче, вместо да се инвестира в методична и работеща политика за „Розопроизводство”. „Защо да пишем един документ, който да седи в нечие чекмедже? Искаме реална стратегия, по която да се работи и да се впрегне целият ресурс”, категоричен е браншовият представител и изреди част от нещата, за които производителите настояват:

„Искаме работещ Институт по розата, контрол на Селскостопанска академия, решение на проблемите с работната ръка от Министерството на труда и социалната политика, средства от Министерството на икономиката. Искаме да освободят от акциз горивата, които се ползват във фабриките за преработка, и ред други конкретни действия, които реално и дългосрочно ще помогнат. Имаме визия как да се развиваме, но проблемите ни зависят от пет министерства – икономика, труд, земеделие, финанси и вътрешни работи", обясни Николов.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
газови доставки
Бум на коклюш в България
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: