Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ще замразят ли заплатите си бургаските общински съветници?
Автор: Иван Сотиров 10:22 / 19.01.2023Коментари (0)266
© Burgas24.bg
Общинските съветници да получават ежемесечно възнаграждение в размер на 25% от възнаграждението на председателя на Общинския съвет, предлага общинският съветник от ДБГ Мария Табаков, установи справка на Burgas24.bg.

В края на октомври  общинските съветници определиха основно месечно трудово възнаграждение на кмета на Бургас да бъде в размер на 50% от максимално определения размер от това на министър в България, считано от  1 януари 2023 г. Необходимите средства се планират в бюджета на Община Бургас като част от разходите за персонал на общинска администрация. С това решение се увеличиха и възнагражденията на омбудсмана на Община Бургас, на председателя на Общински съвет, както и тези на общинските съветници.

"Решението на Общински съвет, в частта повишаване заплатите на общинските съветници, предизвика огромно недоволство сред жителите на Бургас, видно от подписалите в организирана от представители на ДБГ подписка. С гласуваната индексация на възнаграждението на кмета, общинските съветници ще получават 2270 лева за своя труд, което се явява повишение с над 100 %, тъй като по сега действащия правилник заплатите им са обвързани с тази на кмета и председателя на Общински съвет и представляват 54 % от възнаграждението на последния", посочва в докладна записка Табакова.

В същото време обаче кметовете на малките населени места и администрацията няма да получат никакво завишение, а голям брой докладни записки произтичат именно от тях.

Увеличението, с това решение, на месец, ще струва повече от 148 000 лв. За един мандат това ще коства 7 134 000 лв. от бюджета на Общината.

Предложението на Табакова е намаляване на заплатите на общинските съветници, които да получават 25 % от заплатата на председателя на Общинския съвет, което означава замразяване на заплатите им на 1050 лв., каквото възнаграждение получаваха и до сега.

"Смятаме, че ще е добре знак към обществото спестените пари, на година - близо 1.8 милиона, да бъдат инвестирани в изплащане на кредита по бъдещата детска болница", пише още тя.

В края на миналата година "Движение България на гражданите" започна подписка за намаляване заплатите на общинските съветници. Резултатите от нея показват, че решението на Общински съвет трябва да бъде преразгледано с цел , по-бързо погасяване на кредита по изграждането на детската болница, както и съобразяване с волята на бургаските граждани.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: