Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Сигурност от космоса: Предложения за разширяване на възможностите
Автор: Екип Ruse24.bg 17:17 / 10.03.2023Коментари (0)421
© Shutterstock
Европейската комисия представи днес предложения за разширяване на възможностите за използване на космоса за целите на сигурността и отбраната. Предвижда се върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността да изготвя годишен поверителен доклад за космическите заплахи срещу европейските държави, основан на разузнавателни данни, се посочва в съобщение на комисията, оповести БТА.

Пояснява се, че космическите системи и услуги имат решаваща роля за обществото и икономиката, за сигурността и отбраната. Комисията допълва, че във времена на съревнование между различните властови центрове по света и на нарастване на заплахите е още по-важно ЕС да бъде в състояние да защити своята космическа инфраструктура, да определи своите интереси и да бъде в състояние да сдържа злонамерени действия в космоса, като подобри своята самостоятелност.

Днешното предложение въвежда общо определение за космическо пространство и разглежда възможността за изготвяне на космическо законодателство. Предвижда се възможност за обмен на данни между държавите от ЕС по отношение на защитата на космическите съоръжения, както и за създаване на европейски възможности за независим европейски достъп до космоса и намаляване на стратегическите зависимости в тази област и в полето на отбраната.

ЕК предлага средствата, които служат за защита на европейската спътникова мрежа "Галилео", да бъдат използвани за всички останали европейски космически съоръжения. Според комисията е необходимо да се извършват общоевропейски космически учения с участието на партньорски страни. Предлага се също все по-тясното свързване на европейската космическа програма с нуждите съоръженията да бъдат използвани не само за граждански, а и за военни цели.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бойни спортове
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: