Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Сийка Милева към външния министър: Абсурдно е да се обвързва отговорността на главния прокурор с приемането на България в Шенген
Автор: Екип Ruse24.bg 10:09 / 28.04.2023Коментари (0)420
©
Коментар от страна на Сийка Милева, говорител на главния прокурор, във връзка с изказване на служебния министър на външните работи Николай Милков, че "приемането на два закона - за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор и за реформа в антикорупционната комисия (КПКОНПИ), ще помогнат на България да получи "да" за членство в Шенген“.

Ако служебният външен министър Николай Милков е поел някакви лични, неофициални ангажименти по отношение на приемането на т. нар. "законопроект за разследване на главния прокурор“, нека бъде достатъчно смел да излезе и да го каже пред цялото общество, смята Сийка Милева, съобщиха от прокуратурата. Публикуваме останалата част без редакторска намеса:

"Изненадана съм, че за пореден път представител на изпълнителната власт публично заявява пред обществото поредна неистина, обслужваща единствено политически интереси.

Недопустимо е дипломат да твърди, че конкретни законови поправки, които касаят само и единствено вътрешнополитически въпроси, биха могли да са залог за членството на България в Шенген, освен ако не цели политически манипулации.



Твърдението на служебния външен министър за обвързаност на приемането в Шенгенското пространство на България и наказателната отговорност на главния прокурор е абсурдно. Те нямат никаква връзка помежду си. Шенгенското пространство позволява на гражданите на съответните държави да пътуват свободно между отделните държави членки без да преминават граничен контрол. Поради това и изискванията към държавите са свързани единствено и само със сигурността на границите и вътрешната сигурност, което е нещо съвсем различно", заявява Милева.

"Европейската комисия и Европейският парламент многократно са заявявали, че подкрепят безусловно България да влезе в Шенгенското пространство, тъй като сме изпълнили всички критерии, за да станем негов пълноправен член.

Ако служебният външен министър Николай Милков е поел някакви лични, неофициални ангажименти по отношение на приемането на т. нар. "законопроект за разследване на главния прокурор“, нека бъде достатъчно смел да излезе и да го каже пред цялото общество.

Политиците напоследък не правят разлика между понятията наказателна отговорност, контрол и отчетност на главния прокурор, разграничението между които е пределно ясно. Отчетността и контролът са нещо съвсем различно от наказателната отговорност и не бива да се смесват. Противното означава липса на правни, а дори и на житейски и езикови познания.

При наличието на действащ механизъм за отчетност, както и за контрол на главния прокурор, остават неразбрани политическите изказвания за това, че такъв няма и предстои създаването му, още повече от това зависи приемането ни в Шенген.



Съгласно Конституцията на Република България Народното събрание изслушва и приема годишния доклад на главния прокурор за прилагането на закона и за дейността на прокуратурата и разследващите органи. Народните представители не изпълняват това свое задължение в продължение на вече три години. Същевременно сме свидетели как представители на изпълнителната власт ежедневно говорят за липсата на отчетност и контрол на главния прокурор.

Позицията на Прокуратура Република България е категорична – т.нар. "законопроект за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор“ е противоконституционен. Както е добре известно, такова е становището и на представители на академичните среди и юридическата общност у нас", подчертава Милева.

"Споделям напълно загрижеността на министър Милков за рисковете пред националната сигурност на страната ни, идващи от зловредното руско влияние, и вярвам че българските институции с общи усилия могат и са длъжни да му противодействат. Това е в пряк интерес както на българските граждани, така и на евроатлантическата ориентация на страната ни, неизменна част от която е и присъединяването на България към Шенген.

Прокуратурата ще продължи да изпълнява конституционноустановените си правомощия, за да спомогне Република България да стане пълноправен член на Шенгенското пространство възможно най-скоро. Това обаче не би било възможно без съвместните усилия на всички отговорни за тази задача институции", заявява още Милева. 

Още по темата: общо новини по темата: 467
15.04.2024 »
05.04.2024 »
04.04.2024 »
04.04.2024 »
04.04.2024 »
03.04.2024 »
предишна страница [ 1/78 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Почина патриарх Неофит
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: