Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
–усе
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
—имеон ƒ€нков: ≈вропа € чака по-тежка криза и от тази през 2008-2009 година
јвтор: ≈кип Ruse24.bg 20:01 / 08.04.2020 оментари (19)682
© Ruse24.bg
≈вропа € чака нелека финансова криза, след като ситуаци€та с коронавируса отшуми. Ќ€ма никакво съмнение в това. ћного специалисти са на мнени€, че дори кризата ще бъде по-тежка и от тази от 2008-2009 г., коментира —имеон ƒ€нков пред аналитичното и икономическо издание†Vox.

Ѕивши€т финансов министър на Ѕългари€ —имеон ƒ€нков предлага н€колко начини, при които задаващата се финансова криза да бъде дон€къде смекчена.

ѕърво - правителствата на държавите могат да†отложат или да откажат събирането на данъци, за да осигур€т ликвидност бизнеса, който със сигурност ще бъде в застой. Ѕелги€, например, автоматично отсрочи за три месеца данъка върху ƒƒ—. Ѕългари€ пък удължи подаването на корпоративни€ данък до 30 юни. ѕримерите не спират и са дадени още такива на други европейски държави, които пък намал€ват ставката си върху ƒƒ—.†√ърци€ намали ставката на ƒƒ— от 24% на 6% за медицински продукти; “урци€ от 18% на 1% за вътрешни€ въздушен транспорт; и Ќорвег舆 от 12% на 8% за културни и туристически услуги.

¬торо - “р€бва да има взаимодействие†между банките и съответното правителство. Ѕанките тр€бва да предостав€т на правителствата данни към кои предпри€ти€ да се насочат за финансова помощ.†»майки такава информаци€, правителствата могат да достигнат до всеки официален бизнес в държавата. ј и така правителството може да разшири ликвидността върху банкови€ сектор, както беше направено от ≈вропейската централна банка.

“рето - ѕравителствата се нужда€т от допълнително†фискално пространство за разходите върху здравеопазването, както и за безработицата, ко€то ще отприщи. “ук правителствата†могат да използват системата за възлагане на обществени поръчки.†Ќа агенциите за възлагане на обществени поръчки може да бъде възложена задачата да оцен€т съществуващи€ набор от проекти и да изберат тези, които дават значителни възможности за работа, без, разбира се, да изразходват бюджета.†ќбратно, проектите, които не са належащо, биха позволили преразпредел€нето на необходимите фискални ресурси. ¬ Ћатви€, например,†плановете за обществени поръчки за всички възложители се публикуват на платформата за електронни поръчки.†ѕлановете съдържат подробен график за възлагането и изпълнението на всеки проект, заедно с неговата прогнозна стойност.

„етвърто - » все пак доста предпри€ти€ ще об€в€т несъсто€телност. Ќеизбежно ще е.†–едица европейски държави имат закони за несъсто€телността, които задействат процедури за възбрана или за изземване след н€колко седмици на неликвидност. “ук държавата може да се намеси и временно да замраз€ възможността за закриване на дадено фирма в затруднено положение.†

“ова са всички оздравителни мерки, предназначени да улесн€т непосредствената тежест за европейски€ бизнес, ко€то ще наследи кризата с коронавируса. јко икономическото забав€не все пак продължи, ще са необходими oще по-смели идеи.

«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
ќоо...и то€ ли изпълз€ от дупката?рЯШ†
0
 
 
¬сички имат пръст в тази работа.» —танишев и той,за да плащаме скъп ток и скъпа вода.“ака е.¬сичките са един дол дренки !
0
 
 
» ти имаш пръст в та€ работа, боклук негоден!
+2
 
 
“ой си напълни всички сметки като финансов министър и сега ще ни говори за криза. ƒ€нков, кога ще върнете с Ѕойко 1.6 млрд от Ќ«ќ ?
+3
 
 
јЅ≈ “јя ”“–≈ѕ ј Ќ≈ ≈ Ћ» ¬ ѕјЌƒ≈Ћј“ј
+2
 
 
“и, ƒ€нков, друже, си такъв долен боклук.....
0
 
 
Ќ€ма пари за народа затова е необходимо зат€гане на парите за харчене за себе си и народа да €де “есто и лютеница, или 60/40 ’апвай тесто и лютеница и не знайи много!!!!!
 оментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« —ептември 2020 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
јктуални теми
√рипна епидеми€ обхвана страната
Ќационален отбор по футбол
ѕърва лига, сезон 2020/2021
ѕарламентарни избори 2021 г.
јвтобус с израелски туристи бе взривен в Ѕургас
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в –усе и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
–усенци във facebook
RSS за новините
©2008 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Ruse24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Ruse24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: