Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Симеон Дянков: Европа я чака по-тежка криза и от тази през 2008-2009 година
Автор: Екип Ruse24.bg 20:01 / 08.04.2020Коментари (19)1918
© Ruse24.bg
Европа я чака нелека финансова криза, след като ситуацията с коронавируса отшуми. Няма никакво съмнение в това. Много специалисти са на мнения, че дори кризата ще бъде по-тежка и от тази от 2008-2009 г., коментира Симеон Дянков пред аналитичното и икономическо издание Vox.

Бившият финансов министър на България Симеон Дянков предлага няколко начини, при които задаващата се финансова криза да бъде донякъде смекчена.

Първо - правителствата на държавите могат да отложат или да откажат събирането на данъци, за да осигурят ликвидност бизнеса, който със сигурност ще бъде в застой. Белгия, например, автоматично отсрочи за три месеца данъка върху ДДС. България пък удължи подаването на корпоративния данък до 30 юни. Примерите не спират и са дадени още такива на други европейски държави, които пък намаляват ставката си върху ДДС. Гърция намали ставката на ДДС от 24% на 6% за медицински продукти; Турция от 18% на 1% за вътрешния въздушен транспорт; и Норвегия  от 12% на 8% за културни и туристически услуги.

Второ - Трябва да има взаимодействие между банките и съответното правителство. Банките трябва да предоставят на правителствата данни към кои предприятия да се насочат за финансова помощ. Имайки такава информация, правителствата могат да достигнат до всеки официален бизнес в държавата. А и така правителството може да разшири ликвидността върху банковия сектор, както беше направено от Европейската централна банка.

Трето - Правителствата се нуждаят от допълнително фискално пространство за разходите върху здравеопазването, както и за безработицата, която ще отприщи. Тук правителствата могат да използват системата за възлагане на обществени поръчки. На агенциите за възлагане на обществени поръчки може да бъде възложена задачата да оценят съществуващия набор от проекти и да изберат тези, които дават значителни възможности за работа, без, разбира се, да изразходват бюджета. Обратно, проектите, които не са належащо, биха позволили преразпределянето на необходимите фискални ресурси. В Латвия, например, плановете за обществени поръчки за всички възложители се публикуват на платформата за електронни поръчки. Плановете съдържат подробен график за възлагането и изпълнението на всеки проект, заедно с неговата прогнозна стойност.

Четвърто - И все пак доста предприятия ще обявят несъстоятелност. Неизбежно ще е. Редица европейски държави имат закони за несъстоятелността, които задействат процедури за възбрана или за изземване след няколко седмици на неликвидност. Тук държавата може да се намеси и временно да замразя възможността за закриване на дадено фирма в затруднено положение. 

Това са всички оздравителни мерки, предназначени да улеснят непосредствената тежест за европейския бизнес, която ще наследи кризата с коронавируса. Ако икономическото забавяне все пак продължи, ще са необходими oще по-смели идеи.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всички имат пръст в тази работа.И Станишев и той,за да плащаме скъп ток и скъпа вода.Така е.Всичките са един дол дренки !
0
 
 
И ти имаш пръст в тая работа, боклук негоден!
+2
 
 
Той си напълни всички сметки като финансов министър и сега ще ни говори за криза. Дянков, кога ще върнете с Бойко 1.6 млрд от НЗОК?
+2
 
 
Ти, Дянков, друже, си такъв долен боклук.....
0
 
 
Няма пари за народа затова е необходимо затягане на парите за харчене за себе си и народа да яде Тесто и лютеница, или 60/40 Хапвай тесто и лютеница и не знайи много!!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: