Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Симеон Дянков: Отражението на конфликта в Близкия Изток ще е огромно за нас
Автор: Екип Ruse24.bg 12:03 / 14.10.2023Коментари (0)524
© NOVA
Отражението на конфликта в Близкия Изток ще е огромно за нас. Първо защото голям финансов ресурс и от Европейската комисия, и от Съединените щати ще тръгне към този регион. Първоначално, за да подпомогне Израел, след това може би, за да подпомогне възстановяването на този регион. И второ, миграцията, която в Европа е голяма политическа тема в много държави, неминуемо ще се увеличи буквално в следващите седмици. А това ще създаде една голяма нова тема, едно главоболие и на българските политици, и на европейските политици.Това заяви в ефира на NOVA бившият финансов министър Симеон Дянков, коментирайки въпроса какво ще бъде икономическото и финансовото отражение на конфликта в Близкия Изток у нас. 

По думите му ще има и скок на инфлацията, защото този регион определя до голяма степен цените на енергията в целия свят, не само в България. "Цените се поуспокоиха в рамките на последните шест месеца. Сега предполагам и заради несигурност, и заради доставки- ще започнат да се увеличат. Всъщност вече почнаха да се увеличават от последните два-три дни", подчерта той. 

И допълни: "От вчера има прогноза на големи американски банки, които се занимават с търговия на енергоресурси. Те предполагат, че на база на сегашното ниво на цените в този сектор -  ще се увеличат в рамките на 4 до 6 месеца с около 30%. Това пряко влияе на транспорт, разбира се, и в България, и в Европа. Пряко влияе и на вноса на значителна част от стоките, които използваме. Така че, ако въпроса можем да го зададем като колко допълнително инфлация можем да очакваме в следващите 6 до 9 месеца в България, може би допълнително процент, процент и половина. Това не изглежда много, но понеже вече имаме голяма инфлация, всъщност е значително". 

На въпрос възможно ли е да се сбъдне прогнозата за 4 лева за литър бензин у нас Дянков подчерта, че със сигурност ще се увеличат цените на горивата и то почти веднага. "Защото този регион на Близки Изток, е основен производител и износител на  петрол и за Европа. Този пазар се движи доста бързо. В рамките на месец-два се чувства вече увеличаване на цените. Именно там, според мен, ще поувстваме поскъпването веднага. Дали ще стигне до 4 лева бензина - това вече зависи какво ще е развитието на ситуацията в този район. А то не изглежда да е добро въобще", категоричен е Дянков. 

По думите на бившия финансов министър България няма да успее да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 година, защото инфлацията у нас все още е висока. "Инфлацията ни към края на септември е 8,7 на сто, което е доста по-високо отколкото се предполагаше. Което означава, че правителството не изьпълнява един от петте си приоритета, а именно - намаляване на инфлацията. Да, можем да кажем, че инфлацията вече не е двуцифрена, но все още е дсериозна, на фона на останалата част на Европа, където инфлацията е средно около 5 процента", посочи той.

И допълни: "Да, на някакъв етап ще успеем да влезем в еврозоната. Но, няма да успеем да влезем през 2025 година. Всъщност ние Франкфурт трябва да убеждаме, не Брюксел. Трябва да убедим Европейската централна банка. Няма случай, в който държава да е минала метър, така да се каже, по някои от критериите. И за България това също няма да стане". 

Дянков прогнозира, че страната ни ще влезе в еврозоната най-рано 2027 година, а "може би и 2028 година".

Още по темата: общо новини по темата: 349
21.05.2024 »
20.05.2024 »
08.05.2024 »
04.05.2024 »
03.05.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/59 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: