Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Синдикат "Образование": Над 70% от младите учители не издържат в системата още през първата година
Автор: ИА Фокус 11:23 / 13.02.2023Коментари (0)359
©
Синдикат "Образование“ в партньорство с МОН определят като изключително важна политиката за привличане и задържане на млади учители в системата на образованието, съобщиха от Синдиката.

Младите учители в България са едва 15.26%, а над 70% от тях не издържат в образователната система още през първата година. Това от своя страна поддържа една рекордно висока средна възраст на българските педагози от 54 години, възраст с десет години по-висока от средноевропейската.

В момента едва 6.5% от учителите в България са на възраст до 29 г. Тези данни са устойчиви за последните 5 г.

Причините за текучеството са високия стрес от изискванията, сравнително по-ниските заплати, липса на социални умения, липса на чувство за подкрепа и интегриране , както и (назначаването им на срочни договори), че директорите имат право да прекратяват договорите в края на годината, както и голям обем административна тежест и допълнителни непедагогически дейности с които са натоварени.

Като контрапункт нараства броя на студентите в педагогическите специалности, като за последните четири години само в Пловдивския университет, който е най-добър в учителските дисциплини, е увеличил с една трета броя на кандидат педагозите. Разбира се съществуват още 12 ВУЗ -а, които подготвят учители, но и се разбира, далеч не най-добрите ученици избират да станат учители.

Недостигът на учители далеч не е отминал проблем, както невярно сочат някои анализатори. В София и някои големи градове този недостиг е безспорен, а в по-малките градове, поради бруталната безработица, този недостиг е по-малко осезаем.

При подобен тип анализи трябва да се вникне в трудностите на учителската професия и да се открият важните фактори, които отблъскват учителите от образователните институции.

Педагогическите специалисти/учители и директори/ понастоящем са 91 хиляди, но дали са достатъчни – категорично не.

Необходими са подпомагащи и асистиращи учители, необходими са администратори, необходими са наставници, необходими са медиатори.

След като анализира внимателно причините за отлив на млади учители, Синдикат "Образование“, съвместно с МОН ще работи за:

- Повишаване на рейтинга и статута на младите учители;

- Подобряване на общественото доверие и оптимизиране на институционалната подкрепа за младите в образователната система;

- Нулева толерантност към родителите, които не партнират на образователната институция и не осигуряват спазването на училищния правилник;

- Намаляване на институционалния натиск към младите учители;

- Намаляване на бумащината в системата;

- Активизиране на наставничеството и менторството към младите учители;

- Повишаване на мотивацията на новоназначените учители и техните наставници, за задържане на новите педагози в професията;

- Създаване на обучителни програми за наставници на нови учители;

- Промяна в обучителните програми за педагогически специалности на висшите училища, за повече часове за практически знания;

- Привличане на младите в синдикалните организации, като възможност активна гражданска позиция и важна роля при градене на образователни политики.

Синдикат "Образование“ работи от поне 10 години в приоритет привличане и задържане на млади учители.

В момента синдиката работи в два големи европейски проекта, насочени към младите за системата учители.

Единият проект NEST обучава експерти от Регионалните управления на образованието по иновативна програма за наставници на новоназначени учители.

Другият проект е YouWell, който работи за задържане на младите учители чрез създаване на благоприятна среда за развитие, чрез обучение на старши и главни учители в прилагане на коучинг подхода за работа с млади учители.

Очевидно обаче, младите учители ще дойдат и ще останат в образователната система, само и единствено с правилната национална политика, основана най-вече на експертизата на българските учители.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: