Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Сиренето по БДС - задължително от сурово мляко
Автор: Екип Ruse24.bg 15:06 / 14.08.2010Коментари (4)415
©
Сиренето по БДС задължително е от сурово мляко. Това гласи стандартът, който влиза в сила другата седмица. В него не трябва да има стабилизатори, емулгатори и консерванти.

Ако върху опаковката пише БДС 15:2010, това означава, че за приготвянето на сиренето са използвани сурово мляко, закваска, в него има калциев хлорид, мая за сирене, морска кристална сол, готварска и каменна готварска сол, лимонена или млечна киселина, вода и нищо друго. То е узрявало 45 дни за кравето и 60 дни - за сирене от овче, козе, биволско или смесено мляко, посочва изданието.

Разработва се и БДС за кашкавала, вече има работен вариант за него. Но още нямало консенсус по всички изисквания, които са вписани в стандарта. Очаква се съгласие да бъде постигнато през есента.

Бяло българско саламурено сирене - това е названието на сиренето от мляко по Българския държавен стандарт, който влиза в сила следващата седмица. Когато купувате буцата в магазина надписът БДС 15:2010 г. ви гарантира, че купувате точно него.

Какво точно трябва да има в сиренето, за да отговаря то на новия БДС?

- Сурово краве, овче, биволско, козе мляко или смесено мляко (във варианти овче и краве, овче и козе в съотношение 1 към 1).

Изрично е записано сурово мляко. В случай, че няма да се преработва същия ден, се допуска за загряване 15 секунди от 63 до 65 градуса за краве, козе и биволско мляко и 60-62 градуса за овче и смес мляко. Охлажда се при 4-6 градуса и се съхранява в термоизолиран резервоар за не повече от 18 часа.

- Бактерийна култура (закваска) от подбрани щамове, селекционирани и произведени в България. Щамовете млечнокисели организми са изолирани в България и не са подлагани на генетична модификация, уточнява стандартът.

- Калциев хлорид, съгласно изискванията на европейските и националните актове.

- Мая за сирене от животински или микробиален произход, предназначена за влагане в храни.

- Морска кристална сол, готварска сол и каменна готварска сол.

- Лимонена киселина или млечна киселина.

- Вода, предназначена за питейно-битови цели.

Нищо повече не трябва да се слага при производството на сирене, иначе то не отговаря на новия БДС стандарт.

Източник: в. "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
По кой държавен стандарт ,от коя година.В статията е отбелязано -по новия държавен стандарт.А защо не ,по стария от преди 3-4 десетилетия.
-1
 
 
Това ако стане, и ако се реализира на практика от производителите, ще е огромен успех на правителството!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Великден 2024 г.
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: