Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Скандал! Сръбска пропаганда в Софийския университет!
Автор: Екип Ruse24.bg 12:52 / 24.04.2018Коментари (1)1911
©
Скандал със сръбска провокация във Софийския университет. От Студентски клуб "Единство и сила" изпратиха отворено писмо до декана на Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски“ и копие до ректора на СУ "Св. Климент Охридски“. Ето какво зоват студентите:

Уважаеми господин декан,

С учудване разбрахме, че полулегално и без никакво уведомление на 20.04.2018г. в Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски“  в 35 зала се е провело представяне на книгата на сръбския професор от Нишкия университет Божица Младенович, която всъщност е дневникът на Коста Воинович-Косовец. Като историк, предполагаме, че сте запознат с неговата личност. И все пак да подчертаем, че това е човекът, който заедно с Коста Печаняц е подложил на опожаряване Босилеград, избил десетки мъже, жени и деца и унищожил съдбите на стотици българи. Книгата представя много едностранчиво събитията около т.нар. Топлишко въстание, където българската армия е изкарана едва ли не армия от зверове, пък самите сръбски нелегални чети – като освободители. Искаме да припомним, че през 2017-та година се навършиха 100 години от опожаряването на Босилеград, и за да почете жертвите на сръбските издевателства там, бе дори вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова.

Във връзка с това, господин декан, питаме:

1.     Защо това събитие не бе оповестено сред студентската и преподавателска общност в Университета?

2.     Защо не бе поканен нито един български историк или учен, който да представи българската гледна точка на събитията?

3.     Ще поискате ли от сръбските си колеги, реципрочно български историци да представят книги, документи и факти в Нишкия университет?

Ние от Студентски клуб " Единство и сила", бихме искали да ни съдействате при представянето на книгата за организацията  "Въртоп", а именно " Годен за терористически акции" от Румен Евтимов,  в която са описани борбите на българите срещу великосръбския шовинизъм и освобождение на Западните покрайнини.

И накрая, господин декан, искаме да Ви призовем да не се поддавате на великосръбския шовинизъм, довел до не една и две войни на Балканите, а като декан на Историческия факултет на Софийския университет, на първо място да отстоявате историческата истина и да не допускате  вмешателство на чужди интереси и исторически фалшификации на територията на Университета. 






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Момци-патриоти, не наричайте "Западни покрайнини" изконно български земи, чието име е Поморавие! Западни покрайнини са само Босилеград и Цариброд, а Поморавието стига до Пирот и Ниш, Лесковец и Враня, та дори Прищина и Призрен!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: