Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Скандал с паметта на голям приятел на България, бил против премахването на робството
Автор: Екип Ruse24.bg 09:35 / 11.06.2020Коментари (0)789
©
Университетът в Ливърпул се съгласи да преименува сграда, носеща името на бившия премиер Уилям Гладстон, заради връзките му с търговията на роби.

Уилям Гладстон, който четири пъти е бил министър-председател на Великобритания и е известен като голям приятел на българите за оказаната от него подкрепа при потушаването на Априлското въстание, е държал реч в парламента против премахването на робството, защото семейството му е имало роби на плантациите в Карибския басейн.

Студенти от университета в Ливърпул поискаха в открито писмо преименуването на сградата, защото според тях "така ще бъде проявена солидарност с отхвърлянето на подтисничеството на чернокожите“, предаде БНР.

Ръководството на университета отговори, че ще работи със студентите и персонала за избиране на друго приемливо име на сградата. Студентите водят кампания по въпроса от години с аргумента, че университетът не може да почита хора, които са имали полза от робството.

Всичко това става след антирасистките протести в града по повод смъртта на Джордж Флойд в Америка и повалянето и хвърлянето в пристанището на Бристол на статуята на бившия търговец на роби Едуард Колстън. 

Същевременно американският президент Доналд Тръмп се противопостави на преименуването на военни бази, кръстени на генерали от Конфедерацията. Призивите се появиха, тъй като пълководците на южните американски щати са защитавали робското положение на чернокожите по време на гражданската война в САЩ. В Джорджия съществува база, кръстена на Хенри Бенинг - генерал, пледирал за установяване на "робокрация" в южните щати. Според Тръмп базите са част от американското наследство и запазването на имената им е въпрос на уважение към армията.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: