Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Скандална клауза капан в договора за ЧЕЗ!
Автор: Екип Ruse24.bg 17:46 / 07.03.2018Коментари (1)2074
©
В договора за продажба на българските активи на ЧЕЗ на "Инерком" има клауза, която изисква от дружеството купувач да окаже сътрудничество по делото срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове. Това съобщава "Хосподарски новини", цитирайки източник от ръководството на чешката компания, информира БГНЕС. Ако искът на ЧЕЗ срещу българската държава в базирания във Вашингтон арбитраж бъде удовлетворен, обезщетението може да достигне близо 600 млн. евро. 
Това е основната причина чешката компания да не желае да продаде бизнеса си в България на правителството в София. "Сега си представете как ще се съгласим собственик на българската ни компания да стане някой, срещу когото водим арбитражен спор за такава сума - просто не можем да го позволим", посочва източникът на чешката медия. Според "Хосподарски новини" в момента от ЧЕЗ подготвят нов стратегически вариант - да се съгласят на продажба на контролен пакет от акции на българското правителство, ако то приеме да плати определено обезщетение по делото в арбитражния съд. 
В повечето случаи дори подобен иск да бъде удовлетворен, отсъдените обезщетения са много по-ниски от максималните размери, така че от чешкото дружество не рискуват нищо. При най-доброто за ЧЕЗ развитие на събитията, компанията може да спечели от продажбата на бизнеса си в България над половин милиард евро. Междувременно чешкият зам.-министър на финансите Ондрей Ланда, който е член на надзорния съвет на ЧЕЗ и за когото се твърдеше, че е пратил на българския премиер Бойко Борисов данни за източниците на финансиране на сделката с "Инерком България", категорично отрече да е правил такова нещо. 
"Не знам какво пишат българските медии, не комуникирам с българското правителство", посочи Ланда. В момента собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова е в Чехия, за да преговаря българската държава да закупи дял в "ЧЕЗ България". Официално беше обявено, че договорката между Борисов и Върбакова е "Инерком" и държавата да са партньори, но кабинетът да държи контрола над енергоразпределителното дружество. А бизнес дамата е в Прага, за да убеди ЧЕЗ да се съгласи с тази договорка.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 07.03.2018 г.
+2
 
 
А така! Гинка се оказва много елегантна дама. Тия палтенца на max mara почват от 1480 лв ( вълна и ангора), ама може и към 3000 и нагоре за кашмир. А чантата е велика! Ермесче. Най-малко около 15 К. Та, вместо да хабите сили за плъхове и необмислени битови постъпки, защо не питате дали е читава данъкоплатка и откъде средства за цяла електрическа компания. Хубава жена, с вкус, иначе.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: