Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Скандално! Ректорът на "Тракийския университет" си прекрати предсрочно мандата, за да си нагласи нов 4-годишен
Автор: Георги Кирилов 16:20 / 17.05.2023Коментари (4)543
©
На 12 април 2023 г. на официалния сайт на Тракийски университет - Стара Загора изненадващо се появи покана, с която на 15 май 2023 г. (понеделник) от 10.00 часа в Аудитория №1 на Медицински факултет се свиква заседание на Общото събрание на Тракийски университет при дневен ред за предсрочно прекратяване на мандата на ректора – проф. д-р Добри Ярков и за нов избор на ректор на висшето училище.

Може би за широката общественост нямаше да бъде изненада, ако на това общо събрание се бяха подготвили и внесли програми за управление на повече кандидати за престижния и влиятелен пост, но единствена заявка да бъде избран за ректор за нов 4-годишен мандат, беше направена от самия ректор, чийто мандат беше предсрочно прекратен и то, по негова инициатива, научи "Фокус".  

Тъй като мандатът не е изтекъл и не са налице причините за предсрочното му прекратяване – смърт, плагиатство, навършване на 65-годишна възраст, се поставя логичният въпрос каква е действителната причина, стояща зад предсрочното прекратяване?

Припомняме, че досегашният ректор на Тракийския университет – проф. д-р Добри Ярков беше избран на 27.11.2019 г. с четири годишен мандат, който изтича на 27 ноември 2023 г.

Проф. Ярков е роден на 2 юни 1960 година, магистър е по ветеринарна медицина, доктор е по научната специалност "Генетика“, доцент е по генетика и развъждане на домашни животни. Дълги години той е част от университетското управление, като е бил помощник ректор на висшето учебно заведение в периода от 2008 до 2015 г.

Въпреки, че мандатът на ректора и общото събрание на университета изтича на 27.11.2023 година, събранието е проведено на обявената дата - 15 май 2023 г., като на него е взето решение да бъде предсрочно прекратен мандатът на проф. Ярков и веднага след това той отново е избран от общото събрание за ректор с нов 4-годишен мандат. Решенията на събранието все още не са официално оповестени.

След провеждане на събранието става ясна и причината за неговото провеждане няколко месеца преди изтичане на неговия мандат. Общото събрание е изтеглено, за да може досегашният управляващ да се кандидатира отново за заемане на влиятелния пост – тъй като на 02.06.2023 г. той навършва 63 години. Навършването на тази възраст след няколко седмици вече ще бъде пречка за проф. Ярков да управлява университета с нов 4-годишен мандат. Причина за това е Законът за висшето образование, съгласно който на ръководна длъжност не може да бъдат избирани лица, чиято възраст към датата на избора не позволява да изпълнят поне половината от законоустановения мандат до навършване на 65-годишна възраст.

Дългогодишни юристи от ресорното държавно ведомство казват, че това не е единственият принцип, пренебрегнат от управляващите, за да продължат да управляват. Мандатността, казват те, е основен принцип на конституирането и функционирането на органите на публичната власт, което е съобразено с демокрацията и правовата държава. Понятието “мандат" е установен период от време, в който определен орган на власт осъществява правомощия, предвидени в закон или друг нормативен акт. Според тях предсрочното прекратяване на мандат, може да се извърши единствено на основанията, предвидени в закона.

Университетски преподаватели обръщат внимание и на други законови текстове, които са нарушени при организацията и провеждане на събранието. В началото на мандата си ректорът представя мандатна програма и разписана политика за развитие на университета, която се приема от Академичния съвет на висшето училище, а в края на мандата представя на Общото събрание отчет за целия период на управление. Тук се намесва и министъра на образованието и науката, който трябва да утвърди политика за развитието на всяко държавно висше училище. Разписаната политика за развитие трябва да включва стратегически цели, задачи, както и целеви стойности и показатели за изпълнението им. При положение, че мандатът не е приключил, казват запознати,  не биха могли да бъдат изпълнени законовите изисквания за представяне на отчет за целия период на управление, съгласно приетата мандатна програма. Ако министърът не е приел нова политика за развитие на висшето училище няма да е налице база за изготвяне на нова мандатна програма от кандидатите за ректор на Тракийския университет.

От Министерството на образованието и науката като контролен орган на висшите училища е потърсено официално становище, с отговор на конкретни въпроси и искане за извършването на проверка по случая.

Дали всички виждаме анормалното в поведението на ръководството на един университет? От какви личности се изгражда академичната ни общност, от която би следвало да взимаме пример? Това са въпроси, които е логично да вълнуват всеки гражданин или студент, но точно сега медията ни се вълнува повече от въпроса: Какви мерки ще вземе държавата и в частност – министърът на образованието и науката, за опазване на законността и принципите на правовата държава?

Темата е важна и се следи с интерес от ректори на други висши училища, които в рамките на текущия си мандат също навършват годините - пречка да се кандидатират отново за ректори. Тактическият маньовър в Тракийския университет трябва да завърши с един или друг резултат в Министерство на образованието и науката, но ако успее, ще се наложи като прецедент и много ректори ще се възползват от предсрочното прекратяване на мандати и провеждане на нови избори в подходящия момент… за да могат да управляват по-дълго.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.06.2023 г.
0
 
 
Има едни 12 млн.лв по Плана за възстановяване, които ще се дадат на Тракийски университет и този лакум ректор иска да ги усвои. Няма наяждане този човек. В този мандат стана и професор, а години преди това не можеше..
Aнонимен
на 22.06.2023 г.
0
 
 
Какъв нагъл човек! Селска мутра
Aнонимен
на 18.06.2023 г.
0
 
 
И какво е направил за университета? Нищо. Присвояване на средства в собствения си джоб. Няма бъдеще за медицинския факултет при това управление, остана далеч зад Плевен , а вече и зад Бургас.
Aнонимен
на 23.05.2023 г.
0
 
 
Ректорът е направил толкова за Университета, че не сте и сънували...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: