Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Скок в цените на дрехите и обувките у нас
Автор: Екип Ruse24.bg 12:20 / 16.05.2022Коментари (0)350
©
илюстративна снимка
През последните седмици всяка нова колекция, която доставят в магазините за дрехи и обувки, идва на нови, по-високи цени. Поскъпването на консумативите и суровините за текстилната индустрия и затруднените и забавени доставки значително увеличават и разходите за производство. Европейските производители купуват памук и вълна основно от далечни пазари, а логистичните разходи са скочили с пъти. Така себестойността на всяка дреха или чифт обувки скача с между 30 и 50%. А най-чувствително е поскъпването при стоките с високо качество – тези от коприна, кашмир, агнешки вълни.

Всичко започва с производството на текстилни влакна, минава през преработването им в нишки, платове и прежда, докато достигне до шивашките фабрики и витрините на  големите модни бутици. Всяка стъпка от пътя вече е свързана с нови, по-високи разходи, категорични са и производителите, и търговците.

"След нова година спряхме вече и да смятаме. Всяка седмица има някакво увеличение на всичко, което ние снабдяваме", казва Миглена Христова пред Нова телевизия. Тя е собственик на шивашка фабрика.

След близо 30 години в производството на дрехи, сметката за Радина Банкова никога не е била толкова сложна. Хиляди трикотажни облекла, произведени тук, достигат до магазините у нас, както и до лъскавите витрини на Европа, Съединените щати и Канада. След две години на пандемия и няколко месеца на война, отново пресмята разходите за производство им. Растат, както цените на материалите, така и сроковете за доставката им.

"Доставките закъсняват с месеци и не можеш да знаеш кога точно ще дойде. Контейнери с памук седят в Нигерия на пристанището 6 месеца и не се товарят. Ако поръчам нещо, което е 100% вълна – срокът, който ми дават, е октомври, защото в Европа не се произвежда нито памук, нито лен, нито коприна, нито кашмир, нито агнешка вълна", казва производителят на модни облекла.

Даниела Зарева внася консумативи и аксесоари, които се влагат в производството на дрехи - от конци и бродировъчни материали до ципове и копчета. Разказва, че всяка следваща доставка идва на нови, по-високи цени.

През лятото се очаква нов скок, но по-малък, тъй като цените от фабриките са договорени преди сезонът да е започнал. От есента обаче ръстът на щандовете ще е значителен, предупреждават търговците.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Гергьовден 2024 г.
Великден 2024 г.
Европейски избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: