Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Слагат сензори за алкохол в автомобилите превозващи пътници
Автор: Екип Ruse24.bg 08:54 / 06.10.2010Коментари (11)353
© Ruse24.bg
Със специални сензори за алкохол ще бъдат снабдени всички автомобили, превозващи товари и пътници у нас. Целта е шофьорите на камиони, автобуси, маршрутки, таксита и дори на тролеите от градския транспорт да не се допускат зад волана в нетрезво състояние. Превантивната мярка е залегнала в стратегията за подобряване безопасността на движението, която е публикувана на интернет страницата на Министерството на транспорта.

В случай че дрегерите, които ще бъдат монтирани в купето пред водача, отчетат, че той е обърнал някоя и друга чашка, преди да тръгне на път, те ще блокират автоматично стартера на возилото. По този начин пияният шофьор няма да може да запали двигателя и да подкара автомобила.

Целта е чрез снабдяването на возилата със специалните устройства да се предотвратят инцидентите на пътя, завършващи често с трагичен изход, които предизвикват седналите зад волана след запой водачи. Оказа се, че свръхефективната технология вече е внедрена в някои европейски държави.

В Германия например самите производители монтирали сензорите още при сглобяването на автомобилите, съобщиха от КАТ. С контрола върху функционирането на блокиращите стартера на возилото дрегери вероятно ще бъдат натоварени служителите от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Вече предложените от консултативната комисия по проблемите с безопасността на движението към Министерския съвет промени в Закона за движение по пътищата пък предвиждат допълнително въвеждане на зашеметяващо високи санкции за пияните водачи и особено за превозващите товари или пътници. Според лансираните от експертите изменения почерпените, които са спипани с алкохол в кръвта от 0,5 до 1,2 промила, ще се бъркат от 400 до 800 лв. и ще остават без книжка от 2 до 5 месеца. Отделно за всеки пътник в автомобила пияният ще олеква с по още 300 лв.

И понеже черната статистика отчита, че половината от катастрофите, при които има убити, са следствие на превишена скорост и при удар с едва 60 км/ч 9 от 10 случая завършват фатално за пострадалия, глобата за незачитане на ограничението в населено място ще скочи между 200 и 500 лв. За над 21 км/ч отгоре пък превозващите пътници водачи ще плащат по 40 лв. за всеки от пасажерите.

Според стратегията за подобряване на дисциплината по пътищата освен дрегери за алкохол в автомобилите за превоз на товари и пътници трябва да бъдат поставени задължително и специални устройства, които да не им позволяват да развиват по-висока от определена скорост.

Максималната й стойност пък ще бъде по-ниска от посочената на табелата за новите шофьори, когато карат по тъмно или при влошени метеорологични условия, предвиждат още плановете на експертите. Те са помислили и за дисциплинирането на хората по отношение на поставянето на предпазните колани. Именно затова предлагат водачите да плащат по 50 лв. за пътник без колан в колата. Според изследванията коланите предотвратяват половината от смъртните случаи.

Не на последно място с поправките в Закона за движение по пътищата, които тепърва ще бъдат обсъждани от кабинета и депутатите, се предлага глобата за тези, които не разполагат със задължителната застраховка "Гражданска отговорност", да скочи, като те заплащат допълнително по 30 лв. за всеки пътник.

Публикуваната от транспортното министерство стратегия от своя страна предвижда повишаване на сигурността по шосетата и чрез интегриране на съвременни технологии в колите, като т.нар. електронна стабилизираща система например трябва да стане задължителна първо за новите автобуси, а до 2014 година и за леките автомобили на пазара.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
пак ще намерят начин талантливите автомобилисти да заблудят сензорите
+3
 
 
Оправете пътищата, направете ги европейски и проблема с многото ПТП-та, катастрофи и загинали ще се реши на 80 %. Дори с 10 км. в час да управляваш автомобил и блъснеш пешеходец влизаш в най-удобната графа - движение с несъобразена скорост.
+1
 
 
Какво значи "само 60км/ч"? Някой изобщо има ли си представа какво става с 60км/ч при удар (да не говорим ако е страничен)?! Преди да пишете глупости, вземете да се образовате малко. Сега поне има къде да четете и гледате - из интернет (няма да слагам линкове, тъй като незнайно защо ми трият мненията - все едно правя нещо лошо, опитвайки се да образовам някой, който не е наясно с определени неща). Фактът, че масата от народа винаги мисли, че тежките катастрофи стават ЕДИНСТВЕНО И САМО със/от 150км/ч и нагоре е толкова голяма заблуда, колкото и да си мислете, че луната излъчва топлина. Така че изобщо не си мислете, че 60км/ч е малка скорост, при която нищо не може да ви се случи, и недейте да пишете глупости... ИНАЧЕ СЕ НАДЯВАМ ТЕЗИ ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ ДА ЗАРАБОТЯТ И ДА ВЛЕЗНАТ В ДЕЙСТВИЕ ВЪЗМОЖНО НАЙ-СКОРО!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Почина актьорът Матю Пери
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: