Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
След пандемията: Хората започват да осъзнават, че хижите могат да бъдат алтернативен туризъм
Автор: Екип Ruse24.bg 11:25 / 12.05.2023Коментари (0)298
© Фокус
Хижите са едно много странно и уникално място в планината, което приютява хората, спасява ги. В последните години има доста засилен интерес към тях. Целта на "Разказите на хижаря" е да възпитаме хората, да им покажем, че може да бъде красиво за всички и да бъде споделено за всички. Това каза в "Денят на фокус" на Радио "Фокус" Христомир Сърбинов, по прякор Ицо Кърпата, който е режисьор на телевизионното предаване "Разказите на хижаря".  

На 15 май започва конкурсът за избор на най-добри хижи и заслони в България. Кампанията цели да стимулира планинския туризъм. В отвореното гласуване може да се включи всеки до ноември. "Категориите са за хижа с или без автомобилен достъп, за най-добра кухня, за най-чиста хижа, най-добър заслон", обясни Сърбинов.  

Успоредно с онлайн гласуването стартира и финансираща програма за реновиране на хижи и заслони, предвиден е и грант. В нея може да кандидатства всеки, който има добра идея за хижи и заслони, които могат да се възстановят, реновират, облагородят, обясни той.  

По думите му след пандемията хората са започнали да осъзнават, че хижите могат да бъдат алтернативен туризъм. "Според мен, хората, които тепърва тръгват по този път, имат отношение, имат уважение. Има и такива пишман туристи, които тръгват с високи токчета и с чехли в планината, което е абсолютно недопустимо и те според мен донякъде нямат тази култура на уважение към планината и да съхранят чистотата и природата", коментира Сърбинов.  

Има хижи и с недобри практики напоследък, отбеляза той. "Някои например не разрешават на туристите да си извадят своя чай или сандвич и да си го изядат, което не е добре. Истината е някъде по средата и самите туристи трябва да се възпитат в уважение към хижарите, а хижарите – с уважение към туристите", каза още режисьорът на поредицата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: