Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
След празниците: Хайки за вносни зеленчуци
Автор: Екип Ruse24.bg 09:11 / 03.05.2014Коментари (1)268
© Ruse24.bg
Веднага след празниците започват строги проверки на бусовете до 3,5 тона, които внасят зеленчуци от съседните държави. Още на 7 май земеделският министър ще издаде заповед за осъществяване на строг контрол на внасяния от чужбина зарзават. Целта е максимално ограничаване на сивия сектор и стимулиране на местното производство, съобщи той по време на посещението си в Гигинския манастир.

Нелегалната стока се внася посред нощ с бусове, пикапи и дори леки автомобили, потвърди Георги Кафтанов, председател на сдружението на производителите на плодове и зеленчуци "Югозапад 2013". Всеки ден се докарват от Солун тонове бракувани зеленчуци. Доматите, докарани от Гърция, освен всичко друго и са заразени с миниращ молец. Вече няколко години у нас се заделят пари за борба с Tuta absoluta, има и специална национална програма. Въпреки това в страната влизат заразени зеленчуци и производителите ни понасят сериозни загуби.

По тържищата и кварталните магазини достига бракуваната от Гръцко продукция. Там се спазаряват за 20 стотинки на килограм. На сергията пък заразените домати са наполовина по-евтини от родните. Първо качество БГ домати вървят по 2,30 лева за кило, а вносните не минават 1,20 лева. В момента 60 на сто от зарзавата по сергиите е контрабанден предупреди Кафтанов. Нелегалните зеленчуци се предлагат по всички тържища в страната, каза още производителят.

Аграрното министерство ще предприеме мерки веднага след празниците за съкращаване на прекупвачите между производителите и веригите, заяви още министър Греков. Предстоят срещи с асоциациите на производителите на зеленчуци, на месо и мляко. У нас преобладават дребни и неорганизирани земеделски производители, уточни министърът. По думите му организираните са под 1 процент при 43 процента за Европа. Необходимо е да се промени организацията на производителите, а не кооперирането на производството, посочи министърът. Затова в следващия програмен период ще бъде предложено допълнително финансиране за създаване на подобен тип организации от производители. Ще бъде създадена и възможност за борси, на които те директно да предлагат продукцията си, както и на малки предприятия.

До 25 май ще бъде представен първият драфт на Програмата за развитие на селските райони в ЕК, съобщи проф. Греков в Гигинския манастир, цитиран от БТА. Работим в тази насока да преодолеем изоставането в определени отрасли на българското земеделие - животновъдство, зеленчукопроизводство, овощни видове, които са забравени през периода от влизането на България в ЕС досега, каза той. Подготвят се мерки, за да могат да се възползват тези подотрасли от преференции за получаване на техника, и за създаване на преработвателни предприятия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.05.2014 г.
+1
 
 
Бреййй защо пък само на бусовете до 3.5т? Щото са малки фирмички ли? Ами онези ваще тирове със зеленчуци? Или те са от "наще" и ще си вкарват без проблем даже и на 0ст на кило? И хубаво сложете новината по всички медии на видно място, по телевизията и по радиото даже, та да знаят хората, че имат още 4-5 дни да правят мошенгии пък като почне проверката да се скрият!!! Цялата работа в държавата е такава! Първо обявяваме после проверяваме! Все едно да влезе крадец унас, а куките преди час да са му казали "Да знаеш, че тази вечер ще минем да те хванем там където ще крадеш"... Дебилна работа за пореден път и както винаги!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: