Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
След сериала "Чернобил" българка посети призрачния град и описа целия ужас
Автор: Екип Ruse24.bg 13:17 / 04.06.2019Коментари (2)1610
©
Минисериалът "Чернобил" разби всички рекорди на IMDb с рейтинга си 9.7 от 10 и засили интереса към призрачния град Припят. Още преди филмът да стане факт, в България няколко туристически агенции продаваха екскурзии до мястото, чиято мрачна, трагична и болезнена история е пресъздадена в сериала.

Една от тях предлага пътуване до Киев и Чернобил плюс бонус - посещение на резиденцията на бившия украински президент Янукович. 

"Нивото на радиацията е колкото човек би събрал по време на трансатлантически полет. Един ден ще бъде посветен на по-важните забележителности на украинската столица. Включили сме в програмата и две екскурзии – до Киевско-Печерската лавра и до резиденцията на бившия украински президент Янукович. Полетите са с нискотарифна компания по директния маршрут София – Киев", пишат в офертата си от туристическа агенция, съобщава "Блиц". Продължителността на екскурзията е 4 нощувки - пет дни в група от 9 души. 

Цената е 445 евро на човек и включва: български водач; трансфер от/до летището в Киев; пешеходна обиколка на най-известните забележителности на Киев (централната част), един пълен ден в Чернобил/Припят с включен обяд в зоната и всички входни такси; 4 нощувки в модерен хотел в историческия център на Киев без включена закуска. 

Самата компания не предлага самолетните билети и те трябва да бъдат платени отделно - средно по 20-40 евро на човек. Друга фирма предлага подобни услуги, но цената там със самолетен билет е 720 евро. А ето и част от разказа на Ивана Иванова, която в момента се намира в района на Чернобил и описва преживяното в една от фейсбук групите, посветени на сериала:

"Мястото е впечатляващо (ако е редно да използвам тази дума в случая) само по себе си. Външно голяма част от жилищните блокове са запазени, вътре има останали шкафове, библиотеки, книги тук-там, изпокъсани тапети .. няма особено много вещи, тъй като са ги унищожавали.

Според нашия гид е имало много крадци, които са събирали огради и метали за вторични суровини и претопяване. Едно от малкото, наистина недокоснати места, са детските градини.

Там нещата не изглеждат докосвани от човешка ръка от тогава до сега. Естествено, че природата и времето са оставили своя отпечатък, но освен това всичко си стои по мястото там - легълцата, подредени едно до друго, играчките по масичките, малки детски столчета, цял ред детски камиончета, кукли по пода, закачалки по стената. 

Може би за мен именно детската градина беше една от най-потискащите гледки, когато е доказано, че в деня на аварията децата са си отишли на училище и навсякъде и са били 15 000... на фона на 50 000 възрастни, които в случая са били хора на възраст между 25-30 години преобладаващо... Повечето ученици са записани в тогавашните дневници/тетрадки като присъстващи в клас.

Както повечето от вас сигурно вече са проучили, а и сте видели във филма и с риск да се повторя - това е бил съвсем нов град на 15-ина години, пълен с млади хора главно. Към онзи момент хората в града са решили, че ще се засади по един розов храст за всеки жител на града и до момента преди деня на експлозията са успели да посадят 30 000 храста, затова в момента розите са навсякъде - къде изсъхнали и изкривени, а на други места буйни и високи, навсякъде са.

Искали са да го направят град за пример и сами са си го наричали "град-мечта". Сградата на училището е разрушена на много места, затова там не ни беше позволено да влизаме. Другото непозволено за влизане място беше болницата - заради хората, лекувани там и дрехите в мазетата (едно от най-радиоактивните места в цял Припят)."






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Преди малко изгледах и последната серия. Преди години историята на Чернобил ме трогна, когато изгледах един документален филм. В последствие изчетох и изгледах почти всичко по въпроса. Трагедията на Чернобил трябваше да бъде разказана - именно в памет на загиналите, както и на хората жертвали живота си за да се предотврати по-лошото. Иначе Киев е страхотен град. Бил съм там служебно няколко пъти преди събитията от зимата на 2013/2014 г. Горещо го препоръчвам на тези които обичат да пътуват.
0
 
 
Тъжно място.Не знам какво има да му гледате.Разруха и символ на безотговорността и малоумието на соц-а.Не стига,че унищожиха хиляди животи и съдби ,а и тукашните тошовци мълчаха за трагедията и не предупредиха населението.Само заради това трябваше да ги разстрелят.За престъпление срещу народа си.А да дадеш 420-700 евро за 4 нощувки в Киев и да си платиш самолетния билет е обирджийство.Какви трансфери,какви екскурзии.Киевско Печорската лавра се ходи с метрото до нея.Тя е в Киев.За тур до Чернобил цените са около 100$ до 100 евро за ден в и около Припят.Зловещо място което навява тъга.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: