Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
След сигнал на омбудсмана прокуратурата констатира незаконосъобразни наредби в 119 общини
Автор: ИА Фокус 10:13 / 20.01.2023Коментари (0)361
©
На 18 януари 2023 г. в институцията на омбудсмана постъпи писмо - отговор от Върховна административна прокуратура (ВАП), която информира проф. Диана Ковачева, че след неин сигнал - в периода от 30 март м.г. до 17 януари т.г. са констатирани незаконосъобразни текстове на наредби в 119 общини. Подзаконовите нормативни актове противоречат на законите, каквито са разпоредбите в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), Закона за нормативните актове (ЗНА), Закона а устройството на територията (ЗУТ) и др., съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.

Припомняме, че след сигнал на омбудсмана м.г. ВАП образувана преписка в отдел "Надзор за законност“ и предприе "незабавни действия“ за отмяната на незаконосъобразни текстове в няколко общински наредби за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в раздел "Такса за битови отпадъци“.

Омбудсманът Диана Ковачева тогава сезира прокуратурата след извършена собствена проверка в общинските наредби на Видин, Несебър, Долна Митрополия, във връзка с декларациите за освобождаване от плащане на такса битови отпадъци, когато имотът не се ползва, които се приемат до 31 октомври, а в Община Стамболийски – срокът бе до 30 ноември на предходната година. По закон обаче подаването на такива декларации е до края на годината.

Повод за проверката на омбудсмана и сезирането на ВАП бяха жалбите на потърпевши собственици на имоти от Община Видин, които сигнализираха омбудсмана, че им се отказва прием на декларации, подадени след 31 октомври 2021 г., с аргумента, че са извършени промени в нормативната уредба. В същото време тези промени не кореспондират с действащия закон.

В сигнала си до прокуратурата омбудсманът информира, че и в наредбите на Пазарджик, Стамболийски и Бобов дол са включени допълнителни условия за освобождаването от такса за сметосъбиране и сметоизвозване. Тогава омбудсманът изрично подчерта в становището си, че законодателят точно и ясно е регламентирал хипотезите на недължимост на таксата и всякакви допълнителни условия, включително изискването за представяне на удостоверения от доставчици на обществени услуги, не намират основа в закона.

В писмото си от тази седмица ВАП информира проф. Ковачева, че към 29 октомври 2022 г. прокуратурата установява 95 общински наредби, които

противоречат на Закона за местните данъци и такси, на Закона за нормативните актове и др.

"Установени бяха разпоредби от общински наредби, в които за подаването на декларации за освобождаване от заплащане на такса за услугата по събиране и извозване на такса битови отпадъци поради неползване на имот, се въвежда по-кратък срок от законоустановения в действащата към момента разпоредба на чл. 71 от Закона за местните данъци и такси“, информират от ВАП.

От писмото на прокуратурата става ясно още, че някои общински съвети са въвели допълнително условие за освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, като тази възможност е предвидена само за имоти, които са недекларирани за основно жилище, а подобно изискване в ЗМДТ отсъства.

От там информират още, че са констатирали и нарушения на разпоредби по ЗУТ – при разкопаване на улични, тротоарни настилки и вътрешно-квартални пространства, освен разрешения за строеж, са изисквани нарочно допълнителни разрешения, за които са събирани отделни такси.

"Такива решения на общинските съвети не намират основание в ЗМДТ и в ЗУТ. Правомощията на общинския съвет относно местните такси и цени на услуги се базират на ЗМДТ, респективно на други специални закони и е недопустимо да се проявяват чрез въвеждане на ново бреме“, категорична е прокуратурата.

ВАП допълва, че в хода на проверките са открити и общински наредби, с които се регламентират състави на административни нарушения, скрепени със санкции, различни от уредените на законово ниво в ЗМДТ.

Прокуратурата информира още, че междувременно проверките им са продължили и към 17 януари т.г. те са обхванали всичките наредби от общинските съвети в страната. Установени са 119 наредби, противоречащи на разпоредби от нормативни актове от по-висока степан. Подадени са общо 44 протеста до съответните административни съдилища, а от тях към този момент са налице 12 уважени на първа инстанция, пишат от ВАП и прилагат списък на общините, в които са разкрили незаконосъобразни разпоредби.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: