Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Случаите на туберкулоза са се увеличили за първи път от години
Автор: Екип Ruse24.bg 12:23 / 28.10.2022Коментари (0)206
© puls.bg
Новите случаи на туберкулоза по света са се увеличили за първи път от над две десетилетия, като за това е допринесла пандемията от КОВИД-19, възпрепятствайки същевременно усилията за справяне с болестта, съобщават световните осведомителни агенции, позовавайки се на доклад на Световната здравна организация.

Миналата година Световната здравна организация обяви, че през 2020 г. смъртните случаи от туберкулоза отново са се увеличили - за първи път от повече от десетилетие.

"Този път, за съжаление, миналата година за първи път от повече от две десетилетия наблюдавахме увеличение на броя на хората, които развиват болестта, както и нейната резистентна към лекарства форма", заяви д-р Тереза Касаева, директор на Глобалната програма на СЗО за борба с туберкулозата, при представянето на годишния доклад.

Миналата година около 10,6 милиона души са заболели от туберкулоза - увеличение с 4,5 процента спрямо предходната. Болестта се причинява от бактерия, която атакува предимно белите дробове.

Честотата на заболеваемост се е увеличила с 3,6 процента между 2020 и 2021 г., след като през по-голямата част от последните две десетилетия е намалявала с около 2 процента годишно.

Разпространението на резистентната на лекарства туберкулоза също се е увеличило - с 3 процента между 2020 и 2021 г. Миналата година са отчетени 450 000 нови случая на резистентна на рифампицин туберкулоза.

Най-много хора са заболели от туберкулоза през 2021 г. в Югоизточна Азия (45 процента), Африка (23 процента) и Западния Тихоокеански регион (18 процента). На осем държави - Индия, Индонезия, Китай, Филипините, Пакистан, Нигерия, Бангладеш и Демократична република Конго, се падат над две трети от случаите в световен мащаб.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: