Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Сменихме си ролите: Българи купуват евтино агнешко и козунаци от Гърция
Автор: Екип Ruse24.bg 13:50 / 10.04.2023Коментари (0)758
Каква стана тя! Едно време гърците идваха у нас да пазаруват евтино, сега си сменихме ролите.

Така сънародници коментират ситуацията с цените преди Великден, тръгнали на покупки в Гръцко. В южната ни съседка агнешкото е значително по-евтино, отколкото в България. Килограм прясно, розово свежо месо се предлага за 9,78 евро.

"Излиза под 20 лева килограмът. А у нас стига до 30 лева", казаха жители на Любимец, застанали пред витрината за месо на една от веригите в граничното градче Орестиада. Без да му мислят, си взеха по половин агне.

И други сънародници правят великденско пазаруване в Гърция, тъй като им излиза значително по-изгодно. Очаква се тази седмица потокът да е още по-голям. Майка и дъщеря - Маргарита и Невена Димитрови от пловдивско село, също си купиха 4 кг агнешко.

"Съотнесени към стандарта на живот и заплатите на гърците, тези цени за тях са направо смешни. Все едно у нас агнешкото да е по 10 лева. Но не е така. В България цените са европейски, а заплатите ни - африкански", мърмореше Маргарита, докато пълни количката с продукти в южната ни съседка. Ярешкото там е 9,98 евро за килограм.

Наши сънародници от Пловдив, Хасково, Свиленград, Любимец и Кърджали са решили да заредят великденската трапеза от южната ни съседка.

"Много по-евтино излиза, за качеството да не говорим", казват те.

"Гръцкото правителство направи "великденска кошница", като сложи предел на цените за тези продукти, които хората ползват за големия християнски празник. Това са агнешко, козунаци, яйца и куп още продукти. Така и тези с по-скромни възможности ще имат възможност да си купят, за да усетят празника", коментира Мария Михайлова, която от 30 години живее в Комотини. Разказва, че от доста време държавата е сложила таван на определени стоки от първа необходимост, чиито цени не могат да се пипат. Сред тях освен хранителни продукти фигурират и перилни и почистващи препарати.

"Просто мислят за хората", допълни Михайлова. Никой от търговците не смеел да вдига цените, тъй като санкциите са големи. В същото време инспектори непрекъснато проверявали да няма спекула. И дори проверявали складовете на едро, за да не се създава изкуствен дефицит. Примерно някой да си позволи да скрие стоките от потребителската кошница и да ги прибере в склада.  "Никой не смее да си позволи такова нещо", категорична е сънародничката ни с гръцко гражданство.

По думите й гърците, които преди редовно отскачали до Кърджали, за да пазаруват евтино, вече спрели да го правят. "Започнаха да се връщат с празни коли и с думите: "Ами то в България е по-скъпо, отколкото при нас! Не си струва.", цитират от "24 часа".

Още по темата: общо новини по темата: 297
15.04.2024 »
14.04.2024 »
10.04.2024 »
10.04.2024 »
02.04.2024 »
02.04.2024 »
предишна страница [ 1/50 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: