Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Смолян е единственият град, в който в самото населено място има водопад 
Автор: Габриела Ганев 18:56 / 21.04.2023Коментари (3)568
©
В юбилейното десето издание на рубриката "Туризмът на Фокус" на Радио "Фокус" пътуваме към най-високо разположения областен град в България – Смолян. Там освен на качествена почивка, можем да се насладим и на спиращи дъха гледки, на истински стойностни забележителности и на изключително вкусна храна. 

"Немалко са забележителностите в Смолян и околностите на града, които си заслужава да бъдат посетени от туристите. Задължително при посещение в града, хората посещават катедралния храм "Св. Висарион Смоленски", което е втори по големина в България и е с впечатляващи размери за не толкова голям град като Смолян. В непосредствена близост до него се намира и емблемата на Смолян – планетариума. В момента той не работи, тъй като там се извършва мащабен ремонт, която ще го превърне в една от най-модерните звездни институции на Балканите. Очаква се планетариумът да отвори врати за посетители през лятото. В Смолян задължително трябва да се посети и Регионалния исторически музей "Стою Шишков", който представя богата колекция за миналото на Средните Родопи, която си заслужава да се види. Интересен факт е, че Смолян може би e единственият град, в който в самото населено място има водопад, който също често се посещава от местните жители и туристите", каза Нели Гергьовска от Радио "Фокус" - Смолян.   

По думите й на няколко километра от града  хората могат да се насладят на забележителни гледки от две от най-посещаваните екопътеки – тази на "Каньона на водопадите“ и "Невястата“.  

"При разходка по първата се виждат прекрасни водопади, които особено през пролетта са по-пълноводни и красиви, а от екопътека "Невястата“ се открива спираща дъха гледка към Смолян. Като говорим за гледки, красиви такива се откриват и от панорамната площадка "Върхът“, която се намира край село Могилица“, обясни Нели Гергьовска.    

Тя посочи, че в общината се намират и няколко пещери - "Ухловица“", "Надарска" и "Голубовица". 

Регионът е известен и с много минерални извори. Най-популярните са в Девин. Те извират само на няколко километра от града в Беденски бани, където също има обществена баня, която се ползва от все повече хора и всички те са доволни от резултатите и лечебните свойства на водата там.  

"Балнеологията е развита и в община Баните. Там също има санаториум в гойто се лукева хиляди хора. Водата там помага най-вече на заболявания на опорно-двигателната система. В Златоград и в Рудозем също има термални извори, които също са изследвани и е доказано, че са богати на минерали и лечебни свойства и двете общини подготвят проекти за усвояване на този природен ресурс и се очаква скоро и те за развиват спа и балнеотуризъм“, каза още репортерът на Радио "Фокус" в Смолян.    

Тя разказа и за единствените по рода си фестивали, които се провеждат в Златоград: "Съвсем скоро, в дните около Гергьовден ще се проведе за пореден път Празника на златоградското чеверме и гайдарско надсвирване. През последните години той се превърна в традиция и събира хиляди хора. Пред очите на гостите в парка на града се въртят над 100 чевермета от местни майстори, а за настроените се грижат известни национални изпълнители, ансамбли, както и местни самодейни състави. На надсвирването ще присъстват и 101 каба гайди от Смолян. А организаторите на празника призовават желаещите да присъстват да бъдат облечени в народни носии".   

Тя спомена, че тази година в Златоград се организира един много различен празник – Празник на въртяното кафе. 

"В Златоград са известни с въртяното кафе, правено на Кардашлъка, което е привличало в миналото гости от цяла България. В една от най-красивите къщи в архитектурния резерват на Златоград се намира кафене “Стария град". Именно там гостите на родопския град могат да се насладят на чаша традиционно кафе, приготвено върху нагорещен пясък, чиято рецепта е била пазена в тайна дълги години. Ритуалът по поднасянето му го превръща в една от атракциите на Етнографския комплекс и дава името му – въртяно кафе. Напитката се поднася с парче златоградска баклава с локум. Празникът на въртяното кафе се планира в дните 31 юни и 1 юли т. г, допълни кметът на Златоград“, каза още тя.  

Относно предстоящия Национален фолклорен събор "Рожен“ тя обясни, че ще участват стотици изпълнители от цялата страна, които ще пеят на четири сцени на роженските поляни.  

"Тази година обаче традиционният събор, който се провежда още от времената, коагто сме били под османско робство, ще остане в историята и с откриването на Пилон "Рожен". 111-метровият пилон на Роженските поляни в Родопите ще извиси българското знаме на рекордна световна надморска височина от 1430 м. В основата ще бъде вградена капсула на времето и плоча, изобразяваща картата на България, с послания от 28-те административни области към бъдещите поколения. На откриването му се очаква да присъства с концерт на открито примата Лили Иванова. Много известни личности също подкрепят инициативата за създаването на единствения по рода си пилон – Христо Стоичков, Димитър Бербатов, проф. Андрей Пантев и много други", каза още тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Здравейте. Статията е много хубава,но не съм съгласна, че Смолян е единствения град в България в който има водопад, еко пътеки и други природни забележителности. Във Враца се намира водопада "Скакля" най- високия водопад в България. Във Враца има Етнографски музей, няколко православи храма и много други забележителности. Заповядайте Във Враца.
+1
 
 
Реално в околностите на Смолян водопади има много, а и много красиви гледки, чист въздух, чиста вода,вкусна храна..., но нямат никаква реклама или нормални упътвания до забележителностите им. Лятото бяхме там, до скала "Соколица" и "Червената скала"- много са близки до самия град и останахме очаровани, но добре че водач ни беше местно момче. Имаме много красиви кътчета в страната ни, а дори не сме чували за тях.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: