Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Снегорини, камиони и цистерни блокираха отново центъра на София
Автор: Екип Ruse24.bg 13:36 / 12.10.2021Коментари (0)343
© БНР
Центърът на София отново е блокиран - десетки снегорини, тежки камиони и цистерни са в плътен кордон между сградата на парламента и БНБ. Работници, шофьори и служители от пътно-строителния сектор за пореден ден протестират срещу властта.

"Търсим си изработените пари по дейностите за текущ ремонт, които държавата открито признава, че ни дължи и вече надхвърля 900 млн. евро", заяви пред Actualno.com инж. Стефан Чайков, председател на управителния съвет на Браншова камара "Пътища".

Той отхвърля твърденията на МРРБ, че и досега на пътните фирми е разплащано в края на годината - през декември, но и призна, че през годините е възниквала необходимост от заплащане от излишъците. "Оставали са пари за плащане през декември, но много малак част от дължимото", каза той.

Над 70 фирми протестират и много малка част от тях са получавали авансови плащания, подчерта Чайков. Той изтъкна, че е имало авансово плащане за съвсем други договори, за ново строителство и със съвсем друг възложител. Например за новото строителство на "Хемус" възложител е Автомагистрали ЕАД, а възложителят по договорите за текущ ремонт и поддържане е АПИ, посочи той и подчерта, че няма как да се смесват двете теми.

От браншовата камара са категорични, че протестите ще продължат, докато премиерът Стефан Янев не ги приеме и не бъде намерено трайно решение за разплащане на текущите задължения, както и осигуряване на перспектива за развитие на пътния сектор в България. Над 100 000 души са засегнати, а с доставчиците и подизпълнителите - над 200 000 души, посочи още Чайков. Всяка от фирмите има подизпълнители, наета техника, доставчици на пясък, сол, бетон, механизация..., поясни той. Част от изкараната тежка техника е на пряко засегнатите фирми, но има и взета под лизинг. Лизингови къщи също страдат от моментното състояние и самите доставчици на техника, защото не могат да си получат парите.

Инж. Чайков изрази несъгласие, че било уредено зимното почистване и поддържане за наближаващия зимен сезон. "Няма как да е уреден със 100 милиона", категоричен е той и подчерта, че има неразплатени 62 млн. от зимното поддържане миналата година. "Кое по-напред с тези 100 милиона", изрази недоумение той.

Протестираме заради спрени поръчки, неплащания от страна на държавата, заяви пред Actualno.com недоволен представител на бранша, пожелал анонимност. Той отказа да посочи и името на фирмата, в която работи, но увери, че тя му дължи две заплати и че от страна на АПИ не е плащано на фирмата.

Друг участник в протеста, развяващ националния флаг, сподели, че от три месеца не му е плащано. Той увери, че преди такова нещо не се е случвало. "Миналата година беше друго, коренно различно беше - плащаха, работа имаше. Сега и работа няма, и пари няма", каза той.  Някои от протестиращите са с униформено облекло с надписи на компаниите - Виасторй АД, Европейски пътища. Сред протестиращите има и такива, които продължават да получават заплати, но от кредити, теглени от техните работодатели. Протестиращ от такава фирма, потвърди, че не му е спряна заплатата, засега, но и сподели, че е разтревожен за в бъдеще дали ще е така. По думите му, на фирмата, в която работи дължали 20 милиона.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: